Hoe vind ik het MAC-adres van een apparaat?

Ik begrijp dat de Woox R6113 slimme stekker met energiemeter door HCC wordt aanbevolen. Aangezien ik in mijn router als extra wifibeveiliging de MAC-adressen van alle apparaten op mijn netwerk ingevoerd heb, moet ik die ook van deze Woox R6113-stekkers invoeren. Maar ik kan de MAC-adressen niet vinden op de Woox R6113-stekkers zelf. Dus de vraag is: "Hoe kom ik achter die MAC-adressen?"
Theo E.

Het MAC-adres (Media Access Control) is een uniek nummer voor de identificatie van je computer, printer of smartphone en elk apparaat dat communiceert in een datanetwerk. Het zit vastgebakken in de hardware.
Wil je meer weten over wat een MAC-adres is en waartoe dient het, kijk dan hier.
Nu kijken we eerst naar waar je een Mac-adres op veel voorkomende apparaten vindt, daarna gaan we in op de vraag waar je het Mac-adres op een ander apparaat vindt en dus ook op een Woox R6113.

Hoe vind ik mijn MAC-adres?
* Op een Windows-computer: tik in het zoekveld ‘cmd’ en druk op Enter. Typ in het invoervenster: ‘ipconfig/all’. Het MAC-adres vind je achter Physical Address.
* Op een Mac: klik linksboven op het Apple-icoon en vervolgens op Systeemvoorkeuren. Bij Netwerk en dan Geavanceerd staat het MAC-adres onder de tab Hardware.
* Op een iPhone/iPad: Ga naar Instellingen, dan naar Algemeen en vervolgens naar Info. Het MAC-adres staat achter Wifi-adres.
* Op een Android-toestel (afhankelijk van welk model en welke versie): Ga naar Instellingen en typ in het zoek-venster mac-adres. Je vindt het MAC-adres in Status bij Mac-adres voor wifi.

Mac-adres Woox R6113
Sluit de Woox R6113-stekkers aan op je wifinetwerk. Misschien moet je de MAC-adres-beveiliging tijdelijk even uitschakelen, maar dat merk je (zo dadelijk) vanzelf wel. Ga intussen naar de website https://www.advanced-ip-scanner.com/nl en wel voor de tool Advanced IP Scanner. Met behulp van deze tool kun je je lokale netwerk IP-technisch in kaart brengen en een bijvangst zijn de MAC-adressen van de IP-apparaten die worden gedetecteerd door Advanced IP Scanner (zie afbeelding). Toegegeven, je moet de Woox-apparaatjes er wel even tussenuit halen. Best een leuk klusje om te doen en het geeft je ook wat meer inzicht in je lokale netwerk.

 Mac adres vinden

Aan de slag met de tool Advanced IP Scanner. Kijk naar de MAC-adressen!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden