Hoe stel ik een VPN in?

Na het nieuws over de lekke wifi, wil je natuurlijk meer dan ooit een VPN instellen op je smartphone of computer. Hoe doe je dat eenvoudig?

Natuurlijk, via je databundel (4G) is de beveiliging wel ok, maar dat kost geld en bovendien heeft niet iedereen überhaupt een databundel.
De vraag wat een VPN is hebben we al eerder behandeld: Wat is een VPN?

Voor mobiele apparaten zijn er heel veel VPN-apps te vinden. Kies in de app store van je besturingssysteem een aanbieder die je zint, bijvoorbeeld één met goede gebruikersreviews of één die aangeraden wordt door een betrouwbare partij.

Enkele bekende, goede VPN-apps zijn bijvoorbeeld het Nederlandse Goose VPN, maar ook AirVPN, Private Internet Acces (PIA) of IPVanish (allemaal geschikt voor verschillende platforms, meestal dus ook pc of Mac). Maar natuurlijk zijn er meer goede aanbieders, dus je kunt er altijd een vinden die aan jouw eisen en wensen voldoet.

Hoe stel je een en ander in?
Veel apps regelen zelf de instellingen waardoor je alleen akkoord hoeft te geven op het installeren van de certificaten. Via de geïnstalleerde app zet je vervolgens de VPN-verbinding aan of uit.
Zo niet, dan lees je hieronder wat je moet doen voor de verschillende mobiele besturingssystemen.

iOS 10
Ga naar Instellingen en kies Algemeen. Scroll wat naar beneden en tik op VPN en vervolgens op Voeg VPN-configuratie toe. Vervolgens word je gevraagd enkele gegevens in te vullen. Die krijg je als het goed is aangereikt door de (maker van de) app. Mocht het niet lukken vraag dan een bekende om hulp of ga naar een bijeenkomst van HCC!apple.

Android (7, Nougat)
Ga naar Instellingen en tik onder Draadloos en netwerken op Meer en kies vervolgens VPN. Tik op het plusje (+) rechts en voer de gevraagde gegevens in.
In Android 6 ga je naar Instellingen en kies je voor Meer verbindingsinstellingen en vervolgens VPN. Dan tik je op VPN toevoegen en vul je de gevraagde gegevens in.
Weet je de gevraagde gegevens niet, vraag het dan aan een vriend of familielid. Je kunt natuurlijk ook naar een inloopbijeenkomst in je regio of een van de digitale hulp mogelijkheden van HCC!seniorenacademie komen.

Windows 10 Mobile
Ga naar het startscherm van Windows 10 mobile en schuif het scherm naar links. Tik dan op Instellingen, vervolgens op Netwerk en draadloos en kies VPN. Tik op Een VPN-verbinding toevoegen en vul de gevraagde gegevens in. Als je niet weet wat je in moet invullen kun je dat natuurlijk vragen aan een bekende, of kom naar een bijeenkomst van HCC!windows en stel je vraag.

PC of Mac
Voor je pc of Mac kun je het best een betaalde VPN gebruiken, tenminste als je die echt vaak wilt gebruiken. De gratis versies van goede VPN’s bieden namelijk altijd beperkingen. Die beperkingen kunnen zitten in de hoeveelheid data die je ermee mag gebruiken of in een beperking van de snelheid. Ook zijn niet alle gratis versies volledige VPN’s, maar een browserextensie al dan niet met verdere restricties, bijvoorbeeld in het aantal landen waar je gebruik van servers mag maken. Bovendien is inherent aan het feit dat het een browserextensie is, dat het alleen voor je browser werkt en niet voor je Outlook bijvoorbeeld. Enkele goed bekendstaande gratis VPN’s zijn bijvoorbeeld Hide.me, TunnelBear ‘Little’ of ZenMate.

Gratis is naast de genoemde beperkingen ook verder natuurlijk niet helemaal gratis. Je krijgt bijvoorbeeld reclame voorgeschoteld, of je moet voor extra functies in-app aankopen doen. Daarvoor krijg je ook als je ze niet nodig hebt, natuurlijk wel reclame.

Bovengenoemde gratis VPN’s zijn gratis versies van betaalde VPN’s die ook goed bekend staan. Betaalde VPN’s die hoog aangeslagen worden zijn onder meer ExpressVPN, NordVPN en GooseVPN. Maar ook hier geldt, er zijn er vele. Zoek dus naar die dienst die het best voldoet aan jouw wensen en eisen en bekijk de reviews!

Gebruik je ook p2p-netwerken en bittorrents? Let dan op of de aanbieder dit ook in zijn vpn-pakket heeft, niet iedere aanbieder biedt namelijk deze mogelijkheid. Overigens moet je bij sommige VPN-aanbieders een bepaalde server kiezen, vaak gemakkelijk te herkennen aan de toevoeging p2p. Daarnaast is het van belang dat hiervan geen logs van je worden opgeslagen, zodat je geen claim aan je broek krijgt van bijvoorbeeld Stichting Brein.

Op zoek naar een bijeenkomst binnenkort bij jou in de buurt? Kijk in onze agenda.

Lees ook:
'Veel gratis vpn-apps voor Android beschermen privacy niet'

Ook leuk
Het Amerikaanse PCMag heeft een leuke video gemaakt met behulp van Lego, waarin ze uitleggen hoe VPN werkt: bekijk de video in je hele browserscherm of als onderdeel van het gehele artikel over VPN.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden