Hoe maak je je Mac sneller?

Heb jij ook weleens het gevoel dat je Mac niet meer zo snel is als toen je hem net had? HCC!apple geeft slimme tips om de snelheid van je Mac te verbeteren.

Zorg voor een minder volle harde schijf
Wis bestanden van de harde schijf die je niet meer nodig hebt of archiveer oude bestanden op een externe schijf. Een volle harde schijf vertraagt je Mac. Binnen programma’s/hulpprogramma’s kun je met het Schijfhulpprogramma links de hoofdschijf selecteren (meestal Macintosch HD). Via Schijf-EHBO kun je je harddisk controleren op problemen en die zo mogelijk te herstellen. Ook kun je via een andere tab het beheer voeren over je schijf. Hiermee kun je aangeven dat je bestanden of foto’s in iCloud wilt bewaren of kun je kiezen om de opslag te optimaliseren, de prullenbak automatisch te laten legen of je documenten opschonen.

Update je Mac computer regelmatig
Nieuwe macOs-versies bevatten regelmatig verbeteringen die bestaande functies sneller maken. Dit is ook aanbevolen in verband met de meest recente veiligheidsupdates.

Schakel apps uit die automatisch opstarten
Je kunt apps die automtausch opstarten uitschakelen via het appeltje/systeemvoorkeuren. Ga naar Gebruikers en groepen, klik op tabblad Inloggen en selecteer één voor één de onderdelen die je niet altijd nodig hebt in de lijst en klik na het selecteren van elke app op het minteken (-).

Herinstalleer je Mac
Een drastischer aanpak is om je Mac opnieuw te installeren. Hierbij wis je alles op je Mac en moet je eerst een goede back-up maken. Je wist de schijf door bij het opstarten van je Mac CMD + R ingedrukt te houden. Via het schijfhulpprogramma kun je de schijf (meestal Macintosh HD) wissen en de formattering instellen op 'Mac OS uitgebreid'.

Sluit hierna het schijfhulpprogramma af en kies dan voor Installeer macOS opnieuw met een schone Mac als resultaat. Let op: Hierbij moeten alle apps vanuit de Mac App Store opnieuw worden geïnstalleerd. De programma’s die op een andere manier zijn aangeschaft, moeten ook opnieuw worden geïnstalleerd met de licentiecode die je in je bezit hebt. Je bestanden moeten uiteraard via de back-up worden teruggezet.

Activiteiten en intern geheugen controleren
Als je de koeling van je Mac hoort zonder dat die iets zichtbaars doet, dan is die waarschijnlijk druk bezig met allerlei achtergrondprocessen.

Via Programma’s/Hulpprogramma’s - of zoeken met Spotlight naar Activiteitenweergave - kun je via de Activiteitenweergave zien welke achtergrondprocessen draaien. Kies via Weergave voor de optie Alle processen.
Door te klikken op % CPU kun je de processen sorteren op de zwaarste belasting en kun je kijken of dat maar kort is of langer duurt. Via Geheugen” zie je onderaan hoeveel werkgeheugen het systeem bevat en het RAM-gebruik per app. Via Schijf kun je het zien hoeveel opslagruimte er gebruikt wordt.

Upgrade je systeem met SSD en extra geheugen
Als je relatief weinig geheugen hebt, kun je computer ook eerst eens opnieuw opstarten. Als het geheugen daarna heel snel weer bijna volledig wordt gebruikt wordt het tijd om het werkgeheugen uit te breiden.

Naast extra geheugen, kan ook het vervangen van je harde schijf door een (veel) snellere SSD wonderen doen voor je Mac. Let op: dit is niet altijd mogelijk. Via het Apple-logo Over deze Mac zie je op het tabblad Geheugen hoeveel geheugen in je Mac zit en of er nog geheugensleuven vrij zijn.

>> Geheugen installeren in een iMac met overzicht maximaal geheugen en type geheugen
>> Geheugen installeren in een MacBook Pro met overzicht maximaal geheugen en type geheugen
>> Geheugen installeren in een Mac Mini met overzicht maximaal geheugen en type geheugen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden