Botnet (c) JeroenT96

Hoe houd je botnets buiten de deur?

Zonder dat je het merkt, kan ook jouw computer, smartphone of tablet onderdeel zijn van een schadelijke botnet. Dat geldt namelijk voor maar liefst 10% van alle computers. Je apparaat is dan besmet met een virus of andere troep en verspreidt dit naar andere computergebruikers. Dit gebeurt bijvoorbeeld via e-mail die je verstuurt of websites die je bezoekt. Hoe houd je dit tegen?

Dat wil je niet op je geweten hebben... De crimineel die het virus heeft ontwikkeld en achter het verspreiden zit, kan bovendien inzage krijgen in je persoonlijke gegevens op je computer en daar misbruik van maken. Ook dat wil je zeker niet meemaken.

Virusscanner
Het is heel eenvoudig: gebruik je virusscanner. Check even of je op elk apparaat een goede virusscanner hebt en of deze automatisch scant of dat je de scanner handmatig even moet aanzetten. De scanner wist alle schadelijke software, zodat je apparaat schoon blijft, een veilig gevoel!

Heb je (nog) geen virusscanner?
Je kunt kijken of je internetprovider beveiligingssoftware aanbiedt waar je gratis gebruik van kunt maken. Of gebruik eens een gratis online scanner, zoals onder (veel) meer F-Secure Online Scanner of Eset Online Scanner.
Of googel eens op online virusscan, dan vind je er genoeg, óók voor je Mac.

En natuurlijk kun je lid worden van HCC, als je dat nog niet bent, en krijg 6 maanden gratis Eset internetsecurity en een e-mailadres met spamfilter en virsusscanner.

Lees ook
Hoe weet ik of mijn antivirusprogramma werkt?
Waarom is meer dan één virusscanner tegelijk draaien niet goed?
Werkt een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?

Bron: Veiliginternetten.nl

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden