Hoe weet ik of mijn antivirusprogramma werkt?

Je hebt natuurlijk keurig gezorgd dat je computer, en waarschijnlijk ook je smartphone of tablet, beveiligd is met antivirussoftware. Maar hoe weet je of deze software zijn werk ook (goed) doet?

Het is natuurlijk goed mogelijk dat je nooit een melding hebt gekregen van je antivirussoftware en dan is het niet zo vreemd dat je je afvraagt of die zijn werk wel doet. Maar hoe test je dat, zonder risico op een echte besmetting?

Gelukkig zijn er mensen die die vraag ook hebben gesteld én een oplossing hebben bedacht. Zo is er EICAR, wat oorspronkelijk stond voor European Institute for Computer Antivirus Research, maar nu als losstaande term bekend is. Je kunt daar een testbestand downloaden wat veilig is, maar door virusscanners opgemerkt wordt als malware. Zo kun je niet alleen kijkenof je programma werkt, maar ook hoe het met bedreigingen omgaat.
>> Download het EICAR: Anti-Malware testbestand

Je kunt ook zelf een EICAR-testband maken door in een willekeurige tekstverwerker een bestand te maken met de volgende regel erin:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
Sla het bestand op als MS-DOS ASCII met als extensie .com en je bestand is klaar. Zodra je het uitvoert, wordt de tekst EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE! getoond, waarna het bestand weer sluit.

Internetbescherming testen
Beveiliger F-Secure heeft een handige link waarmee je kunt testen of je browsebescherming / internetsecurity goed werkt. Plak de link http://unsafe.fstestdomain.com/ in je browser (of klik erop) en als het goed is, krijg je een melding dat de site onveilig is en geblokkeerd wordt. Hoe deze melding eruitziet, hangt af van het programma dat je gebruikt.

De Anti-Malware Testing Standards Organisation (AMTSO) biedt een aantal verschillende checks aan via zijn website.
Voor een computer kun je daar naast eerdergenoemde EICAR-test, onder meer controleren of je beschermd bent tegen het benaderen van een phishing-pagina en of de bescherming van je cloud werkt.
>> Bekijk de checks voor je computer

Ook voor Android
Ook voor Android heeft AMTSO de nodige tests. Zo kun je net als voor je pc controleren of je beschermd bent tegen het zelf downloaden van bestanden die malware bevatten en ook of je beschermd bent tegen ongemerkte downloads. Ook voor Android is er een check op je bescherming tegen het betreden van phishing-pagina’s en een controle of je beschermd wordt tegen mogelijk ongewenste applicaties (Potentially Unwanted Application - PUA)
>> Bekijk de checks voor je Android-apparaat

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden