Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe maak ik een reservekopie van mijn smartphone?

Het is handig om zo nu en dan een reservekopie van je smartphone-gegevens te maken. Niet alleen omdat je dan nog bij je spullen kunt als je je smartphone kwijt raakt, maar ook om extra ruimte vrij te maken.

In dit artikel vertellen we over enkele manieren waarop je je bestanden kunt veiligstellen.

Android
De eerste manier is om op je smartphone bij Instellingen, (soms moet je eerst Algemeen en/of Apparaatbeheer kiezen) en vervolgens Back-up maken en terugzetten, je telefoon automatisch te (laten) back-uppen. Je kunt daarbij (meestal) kiezen of je daarvoor een account gebruikt dat je bij de fabrikant hebt aangemaakt, of dat je je Google-account gebruikt waarmee je ook in de Playstore inlogt.

Als het je vooral om bijvoorbeeld je foto’s, notities of tekstbestanden gaat, kun je er ook voor kiezen om je telefoon met een (usb-)kabeltje aan je computer te koppelen en de gewenste mapjes te kopiëren en plakken of – als het je ook echt om ruimtebesparing te doen is – knippen en plakken.

Ook kun je een cloud-oplossing kiezen, dat kan voor al je foto’s en video’s bijvoorbeeld heel gemakkelijk met Google Foto’s, waarbij je vrijwel onbeperkt je beelden kunt opslaan, tenzij het om hoge resolutie video’s gaat. Andere cloudoplossing zijn natuurlijk ook mogelijk, maar dan moet je vaak wel wat betalen als je over een bepaalde limiet gaat. In het algemeen is dat overigens niet erg duur.

iPhone
Een reservekopie van je iPhone maken kan ook via de computer. Sluit je toestel aan op je computer of Mac en klik in iTunes op het iPhone-icoontje bovenin. Onder Reservekopieën kies je voor Maak reservekopie en je app-data, contacten en foto’s worden naar je harde schijf gekopieerd. Je kunt deze reservekopie ook nog extra beveiligen met een wachtwoord.

Het is natuurlijk heel handig om dit te automatiseren. Kies een van de mogelijkheden onder Maak automatisch reservekopieën op. Als je toch bezig bent, kijk dan gelijk even of er een update voor je iPhone beschikbaar is door op Zoek naar update te tikken en een die eventuele update uit te voeren.

De handigste methode is om je spullen automatisch naar de iCloud te back-uppen. Dat is snel en simpel en altijd bereikbaar. Ga naar Instellingen, dan klik je op je Apple id (bovenaan), daar zie je naast je 'trusted devices' ook je iCloud. Als je daar op tikt krijg je alles wat daar al staat te zien en kun je ook kiezen wat je er nog meer naar wilt uploaden.

Ook kun je hier tikken op iCloud-reservekopie. Als je het schuifje op Aan zet, wordt er regelmatig automatisch een reservekopie gemaakt. Je kunt hier ook zien wanneer dit voor het laatst gebeurd is. En je kunt hier zelf kiezen om direct een back-up te maken door te tikken op Maak nu een reservekopie.
Let wel op dat als je meer dan 5 GB op wilt slaan je hier voor moet betalen. Maar heel duur is dat niet. Voor nog geen euro per maand krijg je al 50 GB opslagruimte.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden