Actie banner

Hoe kan ik mijn Windows-computer sneller laten opstarten?

Mijn computer start ontzettend traag op. Valt hier iets aan te doen of moet ik gewoon een nieuwe computer kopen? Ik gebruik overigens het besturingssysteem Windows 8.
Jan van H.

Het is een irritatie van velen: naarmate de computer ouder wordt, gaat deze steeds trager werken. En met name tijdens de opstartprocedure valt dit vaak goed te merken. Maar er zijn zeker wat dingen die je kunt doen om jouw computer weer een beetje ‘peper’ te geven.

Wat je als eerste kunt doen, is de Snel Opstarten-modus van Windows activeren. Deze functie is beschikbaar vanaf Windows 8. Het is overigens goed mogelijk dat je al van deze functie gebruikmaakt, maar het is altijd goed om dit even te controleren. Ga naar het Configuratiescherm en open daar Energiebeheer. Snel Opstarten staat onder Gedrag van aan/uit-knoppen bepalen. Als deze nog niet staat aangevinkt, doe dit dan. De computer zal door die instelling namelijk niet helemaal uit gaan maar komt in een dipe slaapstand. Zo hoef je jouw computer niet elke keer te rebooten, hetgeen de snelheid van het opstartproces ten goede komt.

Waarschuwing
ICT-experts raden niet aan deze instelling in te schakelen. Snel Opstarten kan de installatie van updates verhinderen en je kunt ook geen BIOS-instellingen raadplegen. Het is dus goed om zo af en toe het Snel opstarten uit te schakelen. Je kunt die optie alleen wijzigen als je klikt op Instellingen die niet beschikbaar zijn.

Andere tips
Wat zeker ook kan helpen, is eens te kijken naar de programma’s die gestart worden wanneer je jouw computer met Windows opstart. Veel programma’s zorgen er bij de installatie voor dat ze door Windows opgestart worden. Maar hoe meer programma’s, des te trager gaat het opstartproces. Via Taakbeheer kan je controleren welke porgramma’s er tijdens het opstarten geactiveerd worden en deze ook uitschakelen. Een andere truc is om updates zoveel mogelijk te laten uitvoeren wanneer jij je computer niet gebruikt. Dit stel je in via het Update-menu.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden