Hoe kan ik mijn wifi-ontvangst verbeteren?

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van je wifi-verbinding beïnvloeden. Net als andere radiografische signalen, wordt het wifi-signaal verzonden op een bepaalde frequentie. Als je thuis veel apparatuur gebruikt, kunnen deze apparaten de verbinding verstoren. Dat geldt ook voor de routers van je buren, die allemaal een plekje proberen te bemachtigen op één van de overvolle wifi-kanalen.Hoe optimaliseer je jouw signaal?

1. Meet de snelheid
Om te beginnen test je de internetsnelheid, zodat je later kan meten of de snelheid daadwerkelijk is verhoogd met onderstaande tips. Ga bijvoorbeeld naar www.speedtest.net, klik op Go en schrijf je download- en uploadsnelheid op. Je kun ook googlen op 'internetsnelheid', dan krijg je ook de testpagina's van jouw provider te zien, als je dat wilt.

2. Kies de optimale frequentie
Recente routers maken gebruik van de 2,4 Ghz-frequentie en/óf de 5 Ghz-frequentie. Veruit de meeste apparaten bevinden zich op de 2,4 Ghz-frequentie, dus op de 5 Ghz-frequentie is het minder druk. Houd er wel rekening mee dat de 5Ghz frequentie iets minder bereik heeft.

Hoe zet je de 5Ghz frequentie aan?
Om te beginnen ga je naar het instellingenscherm van je router. Je kijkt op de sticker op de achterkant van je router, waar je het IP-adres en de inloggegevens vindt. Vervolgens voer je het IP-adres in de adresbalk van je browser in en log je in met de gegevens. Zoek naar de instellingen voor zowel de 2,4 Ghz- als de 5 Ghz-frequentie. Check of de 5 Ghz-frequentie is ingeschakeld en geef je het netwerk een unieke SSID (netwerknaam). Nu kun je ook de minder drukke 5Ghz frequentie gebruiken.

3. Verander van kanaal
Met het gratis programma WiFi Explorer voor Android (verkrijgbaar in de Play Store) kom je erachter welke van de 13 wifi-kanalen het meest gebruikt worden door routers bij jou in de buurt. Het programma speurt naar de netwerken in de buurt en laat zien waar je netwerk zich bevindt. Zie je een leeg plekje, of het minst overbevolkte kanaal, verander dan het kanaal van je router in het kanaal dat de minste storing levert. Hiervoor ga je weer naar het instellingenscherm van je router en selecteer je het juiste kanaal uit het drop-downmenu. De makers van Pixelprivacy.com hebben hier overigens een handig stappenplan voor, wel in het Engels uiteraard.

4. Verplaats je router
Vaak verricht je al wonderen door je router zo'n 10 centimeter te verplaatsen.

5. Update drivers
Wellicht ten overvloede: zorg ervoor dat de driver van je router en de netwerkadapter altijd up-to-date zijn.

Als het goed is verzendt je up-to-date router nu wifi-signalen met de meest optimale frequentie, vanuit het minst drukke kanaal en vanaf de beste plaats in het huis. Het kan bijna niet anders dan dat je internetsnelheid verhoogd is. Wil je het zeker weten? Doe dan de snelheidstest uit Tip 1 opnieuw, op dezelfde testpagina.

Let op: het kan zijn dat verschillende tests, niet alleen op verschillende sites maar ook op verschillende tijdstippen, andere uitkomsten opleveren. Dat kan veroorzaakt worden door drukte op de server waarop de snelheidstest staat.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden