Hoe hernoem ik meerdere bestanden tegelijk?

Je kent het wel, je haalt de net genomen foto’s van de digitale camera, maar ze hebben allemaal onhandige namen: IMG002304, IMG002305, enz. Eén voor één een andere naam geven kost veel tijd, maar het kan ook anders!


Dit komt doordat de camera doorgaans niet weet waar je een foto van maakt en welke vakantie het betreft. Hij slaat daarom je foto's op onder een getal, bijvoorbeeld IMG01, IMG02, etc. Je kunt thuis op de computer zelf de bestandsnaam weer aanpassen naar bijvoorbeeld: Caravan Frankrijk 2016 1 en Caravan Frankrijk 2016 2, maar als je 3.056 kiekjes hebt genomen, is dat een tijdrovende klus. Gelukkig kan het ook makkelijker!

Windows:
In Windows kun je eenvoudig alle bestanden opnieuw hernoemen. Selecteer alle bestanden die je wilt hernoemen. Ga met je muis op het bovenste bestand staan en klik op de rechtermuisknop. Klik vervolgens op naam wijzigen en voer de nieuwe naam in, bijvoorbeeld Caravan Frankrijk 2016. Je ziet nu dat alle andere bestanden ook de naam 'Caravan Frankrijk 2016' krijgen, gevolgd door een nummer.

Mac:
Ook voor Apple-computers is het uiteraard mogelijk bestandsnamen met z'n allen tegelijk te wijzigen. Daarvoor heb je wel een (klein) programma nodig: Namechanger. Dit programmaatje is gelukkig gratis te downloaden. Open het programma en selecteer de bestanden die je wilt hernoemen. Nu kun je aangeven welke naam het moet worden. Voordeel van dit programma is dat er een stuk meer mogelijk is dan alleen de naam wijzigen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden