Hoe componeer ik een leuk liedje als tijdverdrijf?

Deel dit artikel

,

Ik ben een mueziekliefhebber en zou het leuk vinden om zelf wat te experimenteren met componeren. Ik bespeel echter geen instrumenten en ik ben ook het notenschrift niet machtig. Weten jullie wellicht een leuke app waar ik een beetje mee kan spelen? Carel van de G.

En of ik iets leuks voor je heb! Je kunt het op de computer doen, maar zelf prefereer ik de smartphone. Bij iedereen aan wie ik het laat zien, tovert het meteen een lach op het gezicht: Blob Opera.

Operazangers gebruiken hun stem als expressieve muziekinstrumenten. Blob Opera is een machine leurning-experiment en een eerbetoon aan die stemmen in de vorm van muziekinstrumenten die iedereen kan leren spelen. En waar vind je Blob Opera? Gewoon via Google.

Klik op deze link om te starten. Je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken. Wacht even tot de eerste Blob in beeld verschijnt en klik op Experiment starten. Je kunt dan de eerste blob (de bas) in het rond bewegen om hem te laten zingen. Ga je omhoog, dan gaat zijn toon omhoog.

Even later komt er een nieuwe blob links bij, de tenor, later gevolgd door de alt en de sopraan. Belangrijk om te weten, is dat standaard alle blobs rechts van de blob die je bestuurt automatisch meezingen. Werk je met de sopraan, dan zingen de andere drie mee. Bespeel je de tenor, dan zingt alleen de bas mee.

Omhoog en oplaag gaan de stemmen omhoog en omlaag. Maar beweeg je van links en rechts, dan veranderen de geklonken klinkers (van a naar e naar i naar o naar u).

Als je ermee geoefend hebt, is het tijd voor het ‘echte werk’. Linksonder staat een rode opnameknop die jouw opera kan vastleggen. Zodra je erop klikt begint hij op te nemen. Stuur de blobs aan zoals net geoefend en wanneer je klaar bent, klik je weer op de stopknop.

Wanneer je daarna op Delen klikt, kun je jouw gecomponeerde opera delen met jouw vrienden en bekenden. Zij krijgen dan een link (deze creatie van 15 secenden is van mij, als voorbeeld: https://g.co/arts/LgFcnktdDS6vmonb6) waarmee ze jouw kunstwerk kunnen afspelen.

Maar je kunt Blob Opera ook op andere manieren voeden. Ga er maar eens op googelen. Wij geven je alvast een paar leuke voorbeelden:

20th Century Fox Intro

Mario Bros Theme

Bohemian Rhapsody

Phantom of The Blob Opera

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden