Nieuws
Webhosting van Yourhosting: meer heb je niet nodig
11 oktober 2024
Hoe vaak laat je op internet niet je e-mailadres achter? Iedere keer dat je iets koopt in een webshop, ergens een account aanmaakt, informatie opvraagt of een programmaatje downloadt, hup, daar gaat je kostbare mailadres weer. Met een toegenomen kans op spam en phishers. De oplossing is een alias, een anoniem e-mailadres. Zo'n alias maak je gratis en heel gemakkelijk met Firefox Relay, wij laten zien hoe.
Met Firefox Relay kun je heel makkelijk anonieme e-mailadressen aanmaken. Op de achtergrond worden toegezonden mails naar je eigen mailadres doorgestuurd. Daarmee bescherm je de privacy van je echte e-mailadres. Zo ziet zo’n Relay-alias er bijvoorbeeld uit: .
Idealiter zou je voor elke aankoop en elk account een nieuw anoniem mailadres aanmaken, maar Firefox Relay stelt er op dit moment slechts vijf ter beschikking. Maar die kun je dan wel te kust en te keur gebruiken. Je plakt ze eenvoudig op de gevraagde locatie.
Installeren
Om Relay te kunnen gebruiken, maak je eerst een account aan op relay.firefox.com. Ja, hier is je echte mailadres voor nodig, maar in de Firefox-browser van Mozilla hebben we wel vertrouwen. Na het inloggen kom je terecht op het centrale dashboard van Relay, waar je een overzicht ziet van al je aliassen en een nieuwe kunt aanmaken. Ook zie je hier hoeveel mails er zijn doorgestuurd via dit alias en hoeveel er zijn geblokkeerd. Relay bevat spamfilters die je zelf kunt instellen. Firefox werkt daarvoor samen met het e-mailbedrijf Amazon SES, de voorwaarden daarover staan duidelijk uitgelegd.
Achter het alias zie je het kopieer-symbool staan. Klik erop en plak hem in het e-mail-veld op de bewuste website.
Add-on
Het is natuurlijk niet handig om iedere keer naar het dashboard te moeten en je mail-alias te kopiëren/plakken of een nieuwe alias te maken. Firefox heeft echter ook een add-on voor Relay. Zoek bij addons.mozilla.org naar “Firefox Relay” en installeer de extensie. Wanneer je nu ergens op een site je e-mailadres op moet geven, zie je met een klik van de rechtermuisknop in het dropdown-menu het Relay-pictogram verschijnen met “Generate New Alias” om automatisch een nieuw alias te laten invullen. De accountnaam die hieraan wordt gekoppeld, wordt automatisch ingevuld op het dashboard. Gebruik nu dit alias voor je nieuwe account – op welke website dan ook – en je hoeft je echte mailadres niet meer prijs te geven.
Addertjes
Firefox Relay is makkelijk in het gebruik, maar er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen:
1. Bij de lancering in juni vorig jaar meldde Firefox dat deze service “op dit moment” gratis is. Dat roept de vraag op of dat ook zo blijft. Wellicht komt er te zijner tijd een betaalde variant, waarbij je dan zou kunnen verwachten dat het maximum van vijf aliassen vervalt.
2. Zoals Firefox zelf in zijn FAQ aangeeft: sommige websites accepteren wellicht geen e-mailadres dat een subdomein bevat (d.w.z. het ‘relay’-gedeelte van @relay.firefox.com). En aangezien Firefox Relay in populariteit toeneemt en steeds meer aliassen uitgeeft, bestaat de kans dat de service uiteindelijk op blokkeerlijsten wordt geplaatst.
3. Het is niet mogelijk om een alias te beantwoorden. De mail wordt doorgestuurd naar je echte e-mailadres, maar het werkt niet de andere kant op. Je gebruikt Relay dus alleen wanneer je nu eenmaal een mailadres móet achterlaten, niet wanneer je verwacht ook te gaan corresponderen. Mocht dat toch nodig zijn, bijvoorbeeld bij een webbestelling, dan heb je natuurlijk wel altijd je accountnaam bij de hand.
4. Tot slot ondersteunt de alias alleen bijlagen tot maximaal 150 KB groot. Geen probleem, want bijvoorbeeld een PDF-factuur die je bij een bestelling krijgt toegestuurd, zal niet snel groter zijn.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden