Help! Hoe blijf ik binnen mijn databundel?

Hoewel de prijzen van databundels de afgelopen jaren zijn afgenomen, betaal je in Nederland nog steeds relatief veel voor MB’s – zeker als die buiten je bundel vallen. Om hoge kosten te voorkomen zetten we een zestal tips op een rijtje die je helpen om binnen je databundel te blijven. Deze tips werken zowel voor een Android-toestel als de iPhone.

1. Check je dataverbruik
Het is slim om regelmatig je dataverbruik te checken, zodat je weet hoeveel MB’s je nog over hebt. Vooral als je veel onderweg bent, en dus gebruikmaakt van een mobiel netwerk, kan het snel gaan. Op Android en iOS is het relatief simpel om je verbruik te checken. Ga op je Android-toestel hiervoor naar Instellingen | Data-gebruik. Hier zie je direct een grafiek waarin de hoeveelheid verbruikte data beschreven staat.

Ben je een iPhone of iPad-gebruiker, navigeer dan naar Instellingen | Mobiel Netwerk. Daar kun je instellen welke apps wel of niet gebruik mogen maken van je 3G- of 4G-verbinding. Een andere goede manier om je dataverbruik bij te houden, is om My Data Manager voor iOS of Android te downloaden. Hiermee stel je gemakkelijk maandelijkse ‘data-plannen’ op. Ook heeft vrijwel elke mobiele provider een app in de App Store of Google Play waarmee je je verbruik en tegoeden kunt controleren.

2. Mobiele data comprimeren met de Onavo Extend-app
Met Onava Extend verminder je op gemakkelijke wijze je dataverbruik. De gratis app haalt meer uit je databundel door mobiele data te comprimeren met de cloud-gebaseerde technologie van Onavo. In de praktijk zul je merken dat je minder snel je datalimiet aantikt, zonder dat je hiervoor de app actief hoeft te gebruiken. Volgens de ontwikkelaars bespaar je met de app gemiddeld 60 á 70 procent data en in gunstige gevallen zelfs zo’n 80 procent. Onavo Extend is gratis voor iOS enAndroid.

3. Gebruik zoveel mogelijk wifi
Deze tip ligt ietwat voor de hand, maar is wel de beste manier om binnen je datalimiet te blijven. Tegenwoordig heeft het overgrote gedeelte van openbare gelegenheden een wifi-hotspot en het is dan ook verstandig om deze te gebruiken. Een wifi-verbinding zoeken is heel makkelijk: ga op je Android- of iOS-toestel naar Instellingen | Wi-Fi en kijk welke verbindingen er in de buurt zijn. Aan de hand van icoontjes zie je welke niet of wél beveiligd zijn. Daarnaast is er ook de Wi-Fi Finder-app voor iOS of Android die automatisch zoekt naar hotspots in de omgeving. We raden je wel aan om alleen hotspots te gebruiken die door de desbetreffende gelegenheid zijn voorzien van een wachtwoord.

4. Omzeil apps met advertenties
Hoewel veel apps uit de App Store en Google Play gratis te downloaden zijn, verdienen ontwikkelaars er door de ingebouwde advertenties toch geld mee. Deze zijn niet alleen storend, maar verbruiken ook nog eens relatief veel data. Om hier iets tegen te doen, kun je ervoor kiezen om de betaalde versie van een app aan te schaffen, zodat de advertenties verdwijnen. Daarnaast is het raadzaam om apps met de vliegtuigmodus op te starten. Hiermee gebruik je alleen een wifi-verbinding en vermijd je dat er MB’s uit je databundel verloren gaan.

5. Schakel de achtergrondgegevens van apps uit
Het is goed om stil te staan bij het feit dat veel applicaties MB’s opslokken, zonder dat je ze direct gebruikt. Het is daarom handig om de achtergrondgegevens van zoveel mogelijk apps uit te schakelen. Op je iPhone of iPad doe je dit door naar Instellingen | Algemeen | Ververs apps op achtergrond te gaan en vervolgens geschikte apps uit te schakelen. Op Android ga je hiervoor naar Instellingen | Data-gebruik.

6. Let op bij het gebruiken van apps
Sommige applicaties verbruiken meer data dan anderen en dat komt omdat ze regelmatig content synchroniseren en push-berichten versturen. Social media-apps als Facebook en Twitter zijn hier een goed voorbeeld van, alsmede weer- en navigatie-apps. Denk voordat je een app installeert goed na of je hem echt nodig hebt en stel in hoe vaak hij mag verversen. Dit gecombineerd met de 5 andere tips moet er voor zorgen dat je aanzienlijk minder data verbruikt, zodat je niet meer tegen onnodig hoge rekeningen aanloopt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden