Foto’s van je Android-smartphone naar je computer overzetten?

Er worden tegenwoordig vooral veel foto’s gemaakt met smartphones en vaak worden die beelden (automatisch) opgeslagen in de cloud, bijvoorbeeld via Flickr of Google Foto’s. Maar niet iedereen voelt zich daar goed bij. Zij zien hun dierbare persoonlijke kiekjes liever niet ‘zomaar’ in de cloud ‘zwerven’. Wat is dan een handige manier om je foto’s van je telefoon op je computer te krijgen?

Je kunt natuurlijk regelmatig je foto’s handmatig van je telefoon naar je computer uploaden. Dat is niet erg ingewikkeld en geeft je daarna de mogelijkheid je fotomap(pen) met je standaard back-up mee te laten opslaan. Maar je kunt dit ook geautomatiseerd laten verlopen, met uiteraard daarna dezelfde mogelijkheden voor het back-uppen van al je data.

Handmatig
Vanaf een Android-toestel kun je eenvoudig je foto’s overzetten of kopiëren naar je computer met behulp van slechts een usb-kabeltje.

Sluit je telefoon aan op je computer met die usb-kabel, die je als het goed is bij je telefoon geleverd hebt gekregen. Zodra je dit hebt gedaan krijg je de melding Toegang tot apparaatgegevens toestaan op je telefoon te zien en moet je natuurlijk op toestaan tikken. Ook van je computer krijg je een melding dat er nieuw een apparaat gedetecteerd is. Kies dan voor Mappen en bestanden weergeven. Heb je deze stappen per ongeluk overgeslagen, open dan de Verkenner en zoek onder Deze computer (of Deze pc) naar je Android-apparaat en dubbelklik erop.

Elk merk telefoon gebruikt andere mapnamen en -indelingen. Bij sommige telefoons staan alle foto's in een map met de naam Pictures bij anderen vind je ze onder Images of Camera en ook Gallery komt voor. Je kunt eventueel door de verschillende mappen bladeren om de fotomap te vinden. Selecteer de foto’s die je naar de computer wilt kopiëren (of helemaal wil verplaatsen, kies dan Knippen [Cut]) en kies Kopiëren (of Copy) onder je rechtermuisknop of typ Ctrl+C. Ga naar de map op je computer waar je de foto’s in wilt plaatsen en kies in het rechtermuisknopmenu Plakken (of Paste) of zet je cursor in de bewuste map en typ Ctrl+V.

Andersom, van je computer naar je smartphone, kan natuurlijk ook.

Automatisch
Voor het automatisch maken van fotoback-ups kun je bijvoorbeeld Resilio Sync Home kiezen . Deze service werkt volgens de peer-to-peer-technologie. Je hoeft eigenlijk alleen de desktoptool te downloaden en als Windows-service te (laten) installeren. Zodra de tool is gestart, download je de gratis client-app Resilio Sync. Na aanmelding kun je via de +-knop de opties Back-up toevoegen en vervolgens Back-up van camera toevoegen kiezen. Vanuit het deelvenster verstuur je dan de bijhorende e-mail met daarin een link. Open die link op je pc en klik de link aan. Bevestig met Resilio Sync openen, kies een geschikte locatie voor je (foto)bestanden en rond af met Verbinding maken. Zodra je die aanvraag in je mobiele app hebt goedgekeurd, worden de foto’s meteen naar je computer geüpload. Via de Instellingen kun je eventueel ook aangeven dat uploaden alleen via wifi mag gebeuren.

De gratis versie kent wel enkele beperkingen, maar voor een regelmatige back-up van je foto’s naar je computer voldoet de gratis versie zeker. Voor meer inzicht in de mogelijkheden van de verschillende versies kun je de (Engelstalige) uitleg van Resilio raadplegen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden