Franse privacywaakhond kritisch over Windows 10

Deel dit artikel

,

De Franse privacywaakhond (CNIL) heeft Microsoft op de vingers getikt. Het bedrijf zou binnen Windows 10 op een verkeerde manier omgaan met gebruikersgegevens. De softwaremaker krijgt drie maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

Het bedrijf verzamelt volgens de CNIL in Windows 10 te veel gegevens van gebruikers. Zo houdt Microsoft bij welke apps er zijn geïnstalleerd en hoe intensief ze worden gebruikt. Deze data worden gebruikt om de software te verbeteren.

Onveilig
Het bedrijf laat gebruikers daarnaast met een viercijferige pincode op hun Microsoft-account inloggen. Er zit geen maximum aan het aantal inlogpogingen, waardoor de gegevens niet veilig zijn, aldus de privacywaakhond.

Microsoft verzamelt verder automatisch gebruikersgegevens die worden gebruikt om op maat gemaakte advertenties te tonen. Dit is uit te zetten, maar staat standaard aan. Dat vindt de CNIL geen goede zaak.

Microsoft laat in een reactie weten dat het met de CNIL in gesprek gaat over de zorgen.

De Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, wil niet zeggen of zij ook onderzoek doet naar Windows 10.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden