Nieuws
HCC-aanbieding: Raspberry Pi 5 Starter Kit met Heatsink Case + Fan!
9 september 2024
(laatste update: 09-09-2024 12.49 uur)
Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.
Wij zullen ons tijdens deze HCC!kennisdag wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer je hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften. Betalen kan zowel contant als met pin.
En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties en workshops die we exclusief en gratis aan onze HCC-leden aanbieden. Deze zijn te volgen in de verschillende zalen op de bovenverdieping. Op de benedenverdieping presenteren de diverse Interessegroepen zich.
Op de benedenverdieping kun je als lid van HCC een aantal uitgaven met grote korting kopen. Welke dat zijn, lees je hier later.
Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang (ook tot de Modelspoorbeurs). Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal: volg als HCC-lid de rode loper. Op vertoon van de HCC-pas krijg je toegang tot de HCC!kennisdag en de presentaties. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap! Aanmelden voor de Kennisdag is niet nodig.
Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. HCC-leden hebben gratis toegang, anderen betalen € 12,50 p.p. bij de kassa bij entree Expo Houten. Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassenen.
LET OP: wanneer je een entreekaartje koopt voor de HCC!kennisdag (of als je HCC-lid bent), heb je automatisch ook toegang tot de Modelspoorbeurs die op dezelfde dag gehouden wordt in Expo Houten. Twee vliegen in één klap dus.
Kijk voor de mogelijkheden op de website van Expo Houten.
Workshop: Hulp bij installatie Linux Mint 22
Onder begeleiding van leden van de interessegroep kan je jouw machine dus omtoveren tot een volwaardige Linux-machine, waar je dan nagenoeg geen omkijken meer naar hebt.
De systeemeisen van Linux liggen dus een aanzienlijk stuk lager dan van Windows en kan met de uitrol van systeem-updates nog jaren mee. (De nieuwste 22. versie tot juni 2029) Dat betekent dus eventueel een kostenbesparing op de aanschaf van een nieuwe computer!
Heb je interesse….. Dan raden we je toch echt sterk aan om je wel van tevoren aan te melden!!
Dit doe je via de link https://linux.hcc.nl/workshop-linux-mint
Presentatie: Windows, de nieuwe ontwikkelingen
5 Oktober, we gaan weer aan de slag, veel nieuwe dingen te melden. Er is een heel nieuwe combinatie verschenen, met een nieuwe Windows versie, hoe ziet dat er uit. En nog belangrijker, werkt het een beetje, en hoe zit het met de accuduur??
We praten je bij over alles wat er naar ons toe komt, we hebben uitgebreid kunnen testen met het nieuwe Windows On Arm concept, en wij zijn verrast.
Maar ook andere, ook belangrijke zaken komen aan bod, het wordt een avontuur…
Tijdens deze lezing kan je deze hardware ook in werking zien, en zoals het er nu uitziet hebben wij ook de laptops bij die het antwoord zijn van Intel en AMD! Onze experts hebben een hele hoop te vertellen, en veel zin in, we gaan elkaar weer zien!
Presentatoren: Martin Beekelaar en Ger Stok
Presentatie: Gebruik en beheer Linux 2.0
Demonstratie van Linux Mint Cinnamon. Her wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste versie 22 van het Linux Mint Cinnamon besturingssysteem. Direct na de verse installatie komen het personaliseren, het gebruik en het beheer van deze uitdagende Linux-omgeving met zijn fraaie look and feel aan de orde. Upgraden van Mint 21.3 naar 22 wordt ook behandeld.
Presentator: Peter de Bruin
Presentatie: Leuke dingen doen met Linux
De meeste van ons kennen Linux als een nogal zakelijk ingesteld operating system, maar niets is minder waar. Er is natuurlijk een geweldig groot aanbod aan ‘Opensource’-software die ingezet kunnen worden voor zakelijke toepassingen , maar er is ook voldoende keuze voor de hobby, ‘fun’-software en spellen. Zo wordt onder andere Flight Simulator onder Linux gedemonstreerd.
Presentator: Hans Bollen
Presentatie: Home Assistant in Proxmox
Hierbij wordt ingegaan op de eisen en configuratie van een virtuele machine in Proxmox VE die geschikt is voor Home Assistant. Denk hierbij onder andere aan de officiële KVM image via de Proxmox Shell en het gebruik van een USB dongle voor de diverse sensoren in het slimme huis.
Presentatie: Windows in Proxmox
Hiewrbij wordt dieper ingegaan op de eisen en configuratie van een virtuele machine in Proxmox VE die geschikt is voor Windows 11 en Windows server. Met de aandacht op usb en pci forwarding aan een VM.
Presentatie: Casaos in Proxmox
Hierbij wordt dieper ingegaan op de eisen en configuratie van een virtuele Linux container waarin Cassaos gedraaid wordt wat een complete nas kan vervangen.
Presentatie: filmen met je iPhone
Filmen met je smartphone (met bijzondere aandacht voor de iPhone). De basisbeginselen van het filmen (die grotendeels overeenkomen met die van het fotograferen) worden daarbij (met toestemming van de auteurs) duidelijk uitgelegd met behulp van een presentatie met enkele korte video’s.
Presentator: Ernst Roelofs
Presentatie: Alles over usb-c
In deze presentatie laat Will de verassend grote verschillen zien tussen verschillende usb-c aansluitingen en kabels zoals ondersteuning voor video/audio, hogere datasnelheden en laadstromen.
Presentator: Will Hanselaar
Presentatie: Ontwikkelingen AI vs Apple Intelligence
In deze presentatie zie en hoor je enkele leuke mogelijkheden van AI en legt Bert uit waarom Apple dit met Apple Intelligence op een heel andere manier gaat toepassen in iOS, iPadOS en macOS. Daarbij worden ook enkele voorbeelden getoond met een beta versie van macOS omdat Apple Intelligence op de iPhone en iPad in Europa waarschijnlijk pas ergens volgend jaar beschikbaar komt.
Presentator: Bert van Dijk
Presentatie: MacOS Sequoia 15, VPN en Time machine
In deze presentatie wordt naast enkele nieuwe functies van macOS Sequoia 15 extra aandacht besteedt aan het netwerk gedeelte van macOS. Ook laat Frits zien hoe je met TimeMachine een backup maakt op een externe schijf of NAS en test of de restore werkt. Verder toont hij het aanmaken van een VPN verbinding en hoe je WireGuard en Cisco WPSec gebruikt. Als de tijd het toelaat bespreekt Frits ook kort Microsoft 365 en enkele andere software die hij gebruikt op zijn Mac zoals Parallels met Windows 11.
Presentator: Frits Hamann
Presentatie: Godot en Unity
De presentatie gaat over de twee grootste Game Engines, Godot en Unity. Op het eerste gezicht lijken de twee programma’s op elkaar. Eerst gaat het over de installaties van Godot en Unity, en extra over de Unity Hub die nodig is om de laatste Unity versie te downloaden en te installeren.
Er wordt uitgelegd hoe de IDE van Godot werkt en hoe de IDE in Unity werkt. Ook komen de scripttalen aan bod, in Godot is dat GDScript, een Python-achtige taal, en in Unity is dit C# script. In de scripts wordt uitgelegd hoe de input-axis in beide werken en hoe we componenten (nodes in Godot) kunnen gebruiken in de code.
Presentator is: Marco Kurvers
Presentatie: Zet je grafische kaart eens aan het werk met shaders
In deze presentatie kijken we naar hoe je op je eigen pc, met je eigen grafische kaart, kleine programma's kunt draaien met oogstrelende grafische resultaten. Mogelijk wordt deze introductie de start van een nieuw creatief gebruik van je computer.
Presentator is: Rob van de Ouderaa
Presentatie: Hedy, een graduele programmeertaal
Hedy is gebaseerd op Python en bestaat uit 18 levels. Bij het laatste level heb je het einde van Hedy bereikt, kun je echte Python code gebruiken en wordt doorverwezen naar andere Python omgevingen. We geven je een eerste indruk van Hedy.
Presentator is: Theo van Haandel
Presentatie: Fraude herkennen en voorkomen
Digitale fraude, wat is het, hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?
Doel van deze workshop is de deelnemers bewust te maken van de gevaren van digitale fraude, leren hoe je fraude kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer wordt.
Digitale fraude is een verzamelnaam voor alle vormen van oplichting die via digitale middelen plaatsvinden. Dit kan via internet, e-mail, sms, social media of mobiele apps.
Presentator is: Henk Bleeker
Presentatie: Photoshop en selecties
Informatie volgt
Presentatie: Clipchamp, basishandelingen en ondertiteling
Informatie volgt
Voor-Morgen | Behoud de regie met jouw Digitale Wilsverklaring
In de Hal vindt je de stand van Voor-Morgen. Zij zijn gespecialiseerd in het opmaken van jouw wilsverklaring. In je Digitale Wilsverklaring leg je exact vast welke behandeling je wel of niet wenst. Ook leg je vast door wie je verzorgd wil worden. Een euthansieverzoek kun je ook vastleggen. Digitaal betekent 24/7 beschikbaar en aanpasbaar. Daarnaast is er, zoals het KNMG dat vereist, veel ruimte voor persoonlijke tekst en toelichtingen. Uniek is de mogelijkheid om een persoonlijke video op te nemen. Dát geeft zorgverleners comfort.Laat je uitgebreid informeren.
VR-bril op de stand HCC!apple
In de stand van HCC!apple kun je naast de helpdesk ook kennismaken met enkele mogelijkheden van een betaalbare VR bril.
Presentaties, workshops en ALV's zijn alleen als lid van HCC bij te wonen.
Word direct lid en bezoek niet alleen de HCC!kennisdag gratis, je kunt dan bovendien naar de vele workshops en presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden! En je HCC-lidmaatschap levert je nog veel meer op. Je profiteert bijvoorbeeld van speciale aanbiedingen voor leden. Klik hier om je als HCC-lid aan te melden en kies je eigen welkomstgeschenk.
Uitgebreide info presentaties, workshops en diversen
Deze informatie volgt later.
Korte terugblik HCC!kennisdag 30 maart 2024
Op zaterdag 30 maart jongsleden hebben heel veel vrijwilligers zich ingezet om een fantastische HCC!kennisdag aan leden en niet-leden te presenteren. En dat is gelukt! Niet alleen werden de presentaties en workshops goed bezocht, ook op de beursvloer was het drukker dan we bij vorige edities gewend waren.
Bijna alle Interessegroepen van HCC waren aanwezig. HCC!drones heeft de bezoekers kennis laten maken met de verschillende type drones en de vrijwilligers van HCC!3d hebben de bezoekers geïnformeerd over ontwerpen en printen in 3D. Ook andere Interessegroepen hebben de bezoekers laten zien welke expertise HCC allemaal in huis heeft.
Presentatie Digitaliseren van oude negatieven beschikbaar
Ook op de eerste etage van Expo Houten gebeurde er genoeg. Er stonden heel veel interessante presentaties op het programma en het was een drukte van belang. De presentatie Digitaliseren van oude negatieven en dia's bleek zo populair dat we direct een extra presentatie organiseerden. Heb je de presentatie gemist? De presentatie is gebaseerd op twee artikelen van Wessel Sijl. Beide artikelen en de presentatie zijn te vinden op de website van HCC!compusers.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden