Windows 10 voor een habbekrats, klopt dat wel?

Als je even googelt, krijg je een heleboel resultaten voor ‘Windows 10 kopen’, maar de prijzen lopen nogal uiteen. Soms zie je al voor elf euro een licentie te koop. Hoe kan dat?

Door: Ger Stok

Eerst wat uitleg over versies. Bij de aanschaf van een computer zit er een door de fabrikant geïnstalleerde (OEM) versie op. Die is gekoppeld aan de hardware en kan niet gemigreerd worden naar een andere machine.

Als je zelf een computer bouwt dan zijn er licenties te koop die gelijkwaardig zijn aan OEM, maar heten dan OEI. Ook zo’n versie is dus ook maar op één machine te installeren. Prijsindicatie € 109,00 euro voor Windows 10 Home, geleverd op DVD of usb-stick.

Dan zij er nog volledige licenties, die zijn wel overdraagbaar op een ander systeem (vaak met hulp en tussenkomst van Microsoft). Dat wordt ook wel retail genoemd. Prijsindicatie € 139,00 euro voor Windows 10 Home, wordt geleverd op DVD of usb-stick.

Ten slotte zijn er de zogeheten Volume-licenties. Hier werken grote instellingen mee. De prijs is afhankelijk van het aantal dat wordt aangekocht.

Vaak is het het overschot van deze licenties die spotgoedkoop als Home of Pro worden aangeboden. Als je zo’n licentie koopt en het systeem wordt na de installatie geactiveerd, prima, dan heb je voor een koopje Windows 10.

Maar er zitten regelmatig addertjes onder het gras:
- De installatie kan alleen in de taal waarvoor de licentie was aangeschaft. Dan moet je naderhand de taal aanpassen naar de gewenste taal.
- De activatie verloopt niet altijd via Microsoft, maar gaat via de eigen activatieserver van de instelling. Welke organisatie dat is, wordt er niet bij verteld en dus krijg je de activatie niet rond.
- Het is bovendien in het algemeen een afwijkende versie van Home of Pro. Updates en upgrades verlopen via een andere systematiek en lopen vaak wat achter op de Current Branch.
- Werkt het allemaal wel, maar krijg je achteraf toch problemen, dan heeft het geen zin de Microsoft helpdesk te bellen, er is geen ondersteuning voor dit soort licenties, want die ondersteuning wordt geacht door de systeembeheerders van de instelling gegeven te worden.
 
Waar dan die Home en Pro licenties voor een tientje vandaan komen? Dat is vrij onduidelijk, ze duiken zo nu en dan op. Het zijn in alle gevallen alleen serienummers, voor een installatiemedium moet je zelf zorgen.

Als je googelt op de aanbieders van zo’n goedkope licentie, dan zie je zowel berichten verschijnen dat een en ander nep is, maar ook dat het prima werkt.

Met andere woorden je loopt wel een risico als je zoiets aanschaft!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden