Wat zijn browserextensies nou eigenlijk?

Je ziet de woorden wel eens voorbij komen: browserextensies, ad-blockers en script-blockers. Wat zijn dat eigenlijk?

Om te beginnen zijn er verschillen tussen browserextensies en browserplug-ins. Extensies zijn aanpassingen of toevoegingen aan de broncode in de browser, terwijl plug-ins altijd kleine programma’s zijn. Plug-ins worden sinds dit jaar afgeraden door de bedrijven achter de grootste browsers (Google met Chrome, Mozilla met Firefox en Microsoft met Internet Explorer en Edge). Chrome heeft er zelf standaard maar één: de flash-speler van Adobe en die is standaard uitgeschakeld.

Een belangrijke reden voor het afraden van plug-ins is omdat mensen ze kunnen misbruiken. Het zijn in principe kleine programma’s en ze geven sites tijdens het browsen meer mogelijkheden. Zo geeft de flash-speler toegang aan sites om flash-elementen af te spelen. De elementen die via zulke plug-ins worden afgespeeld, kunnen kwaadaardig zijn en malware, virussen en andere slechte onderdelen bevatten.

Browserextensies voegen extra handige functies toe die door jou gebruikt kunnen worden om verscheidene redenen. Een extensie levert bijvoorbeeld een betere service voor iets dat je al gebruikt, zoals een extensie die je toestaat om complete websites op te slaan in een kladblok. Ze kunnen ook je browserervaring beter maken, zoals extensies die meer functionaliteit toevoegen aan je tabbladen. Je kunt een wachtwoordmanager gebruiken of je gebruikt extensies voor een VPN-dienst.

Omdat zo’n extensie in je browser zit, heeft die wel toegang tot al je internetdata. Als gevolg hiervan is het mogelijk om een extensie te downloaden die eigenlijk malware is. Op die manier kan je data verzameld en verstuurd worden naar een onbekende plek. Daarom is het altijd belangrijk om heel goed te weten welke extensie je downloadt en installeert in je browser.

Extensies kun je het beste verkrijgen via de webwinkel van de betreffende internetbrowser: voor Chrome ga je naar de Chrome Web Store,voor Firefox ga je naar hun addons-pagina en voor Opera ga je naar diens eigen addons-pagina.

Jammer genoeg is het niet mogelijk om browserextensies te installeren in een browser op je telefoon of tablet. Als je daarop je browser een bepaalde functie wil geven, is het beter om simpelweg een andere browser te downloaden voor je tablet of telefoon.

Voor meer informatie over hoe extensies het internetten veiliger kunnen, lees je meer op VPNGids.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden