Wat zijn browserextensies nou eigenlijk?

Je ziet de woorden wel eens voorbij komen: browserextensies, ad-blockers en script-blockers. Wat zijn dat eigenlijk?

Om te beginnen zijn er verschillen tussen browserextensies en browserplug-ins. Extensies zijn aanpassingen of toevoegingen aan de broncode in de browser, terwijl plug-ins altijd kleine programma’s zijn. Plug-ins worden sinds dit jaar afgeraden door de bedrijven achter de grootste browsers (Google met Chrome, Mozilla met Firefox en Microsoft met Internet Explorer en Edge). Chrome heeft er zelf standaard maar één: de flash-speler van Adobe en die is standaard uitgeschakeld.

Een belangrijke reden voor het afraden van plug-ins is omdat mensen ze kunnen misbruiken. Het zijn in principe kleine programma’s en ze geven sites tijdens het browsen meer mogelijkheden. Zo geeft de flash-speler toegang aan sites om flash-elementen af te spelen. De elementen die via zulke plug-ins worden afgespeeld, kunnen kwaadaardig zijn en malware, virussen en andere slechte onderdelen bevatten.

Browserextensies voegen extra handige functies toe die door jou gebruikt kunnen worden om verscheidene redenen. Een extensie levert bijvoorbeeld een betere service voor iets dat je al gebruikt, zoals een extensie die je toestaat om complete websites op te slaan in een kladblok. Ze kunnen ook je browserervaring beter maken, zoals extensies die meer functionaliteit toevoegen aan je tabbladen. Je kunt een wachtwoordmanager gebruiken of je gebruikt extensies voor een VPN-dienst.

Omdat zo’n extensie in je browser zit, heeft die wel toegang tot al je internetdata. Als gevolg hiervan is het mogelijk om een extensie te downloaden die eigenlijk malware is. Op die manier kan je data verzameld en verstuurd worden naar een onbekende plek. Daarom is het altijd belangrijk om heel goed te weten welke extensie je downloadt en installeert in je browser.

Extensies kun je het beste verkrijgen via de webwinkel van de betreffende internetbrowser: voor Chrome ga je naar de Chrome Web Store,voor Firefox ga je naar hun addons-pagina en voor Opera ga je naar diens eigen addons-pagina.

Jammer genoeg is het niet mogelijk om browserextensies te installeren in een browser op je telefoon of tablet. Als je daarop je browser een bepaalde functie wil geven, is het beter om simpelweg een andere browser te downloaden voor je tablet of telefoon.

Voor meer informatie over hoe extensies het internetten veiliger kunnen, lees je meer op VPNGids.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden