Actie banner

Wat te doen met Adobe Flash?

Je hoort vaak dat je Adobe Flash beter niet geïnstalleerd kunt hebben op je computer omdat het geteisterd wordt door veiligheidslekken. Maar kun je Flash ongestraft weglaten?

Adobe Flash is een programma dat veelal gebruikt wordt voor het tonen van bewegend beeld op websites. Je kunt hierbij denken aan animaties of advertenties, maar ook aan video’s bijvoorbeeld. Flash kun je zien als een uitbreiding van je browser en is in het algemene ook zo in- en uit te schakelen. Het aantal sites dat nog Flash-elementen gebruikt is inmiddels trouwens al flink afgenomen tot nog maar zo’n 17%. Bovendien wordt het door steeds meer browsers standaard geblokkeerd.

Meestal worden Flash-elementen, zoals advertenties en filmpjes, geladen op het moment dat je een website opent. Maar zoals gezegd kan door veiligheidslekken malware meekomen. Steeds meer webbouwers geven dan ook de voorkeur aan HTML5 waarmee de meeste functies die Flash biedt, ook uitgevoerd kunnen worden. Flash kan bovendien je computer en browser vertragen en je batterij leeg trekken, door toedoen van slecht geprogrammeerde Flash elementen.

Je kunt Flash probleemloos compleet verwijderen, maar nog niet alle sites gebruiken HTML5 en zo kun je dus ook sites tegenkomen waarvan onderdelen dan niet meer werken. Denk bijvoorbeeld aan de sites van de NPO (Uitzending gemist) of RTL XL.

Ik wil wel Flash gebruiken
Als je zulke sites wel graag wilt gebruiken, kun je Flash uitzetten en het aanzetten op het moment dat je het nodig hebt, click and play heet dat. Op het moment dat je op een Flash-onderdeel in een site stuit, kun je er dan voor kiezen het af te spelen of niet.
We vertellen je voor enkele browsers hoe je dit inschakelt.

In Google Chrome moet je er eerst nakijken of je (Chrome) Flash überhaupt toestaat of juist niet. Dit doe je naar Instellingen te gaan, naar beneden te scrollen en dan Geavanceerde Instellingen te kiezen. Daar zoek je Instellingen voor content en scrollt vervolgens totdat je het kopje Flash ziet. Zorg dat het onderste bolletje Niet toestaan dat sites Flash uitvoeren, is aangevinkt. Zo krijg je geen Flash-inhoud meer te zien. Nu scroll je nog wat verder naar beneden totdat je komt bij het onderwerpje Plug-intoegang zonder sandbox. Hier vink je – indien nodig - de middelste optie aan Goedkeuring vragen wanneer een site een plug-in wil gebruiken om toegang tot je computer te krijgen.

Eerdere versies van Chrome hebben vaak de volgende manier om dit te doen:
Ga naar Instellingen, Geavanceerde instellingen weergeven, klik onder Privacy op Instellingen voor inhoud en selecteer onder Plug-ins Laat me kiezen wanneer de inhoud van de plug-ins moet worden uitgevoerd.
Nu krijg je de keuze om Flash al dan niet af te spelen zodra een site een Flashelement heeft.

In Firefox klik je rechtsboven in de browser op het hamburgermenu (de drie streepjes) en kies je Add-ons (het puzzelstukje). In het linkermenu kies je dan voor Plug-ins. Als je daar geen Flash tussen ziet staan, zit Flash niet in jouw versie van Firefox en raden we je aan dit zo te laten. Maar als je het ziet staan, kies dan in het dropdownmenu voor de optie Vragen om te activeren. Nu heb je Flash click to play gemaakt in je Firefox-browser.

Ingewikkelder
In Internet Explorer liggen de zaken wat ingewikkelder. Daar is het aan of uit, met alleen een wat omslachtige mogelijkheid om Flash na het uitzetten af te spelen op specifieke, door jou zelf aan te geven websites. We raden je aan om in IE Flash gewoon helemaal uit te zetten en die sites met Flash die je wilt gebruiken, in Chrome of Firefox te openen.
Je zet Flash uit door rechtsboven naast de adresbalk het tandwieltje aan te klikken en dan te kiezen voor Invoegtoepassingen beheren. Al snel verschijnt dan de lijst van invoegtoepassingen en hierin klik je op Shockwave Flash Object, waarna je in het onderste deel van het schermpje op Uitschakelen klikt.

In de Windows10-browser Edge is de situatie niet heel anders. Uitschakelen van Flash doe je via het menu rechtsboven. Ga naar Instellingen, scroll naar Geavanceerde instellingen weergeven en zet Adobe Flash Player gebruiken op uit.

Safari
Tegenwoordig is Flash standaard geblokkeerd in Safari, maar handmatig werkt het als volgt.
Klik in Safari bovenaan in het menu en ga naar Voorkeuren. Daar klik je dan op Beveiliging en onderaan op Plugin-instellingen. Zoek Adobe Flash Player en kies Bij bezoeken van andere websites voor Vraag.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden