Wat te doen als je wachtwoord gelekt is?

Als klanten en leden kunnen wij niets doen om te voorkomen dat een database wordt gehackt en onze gegevens gestolen worden. Maar wat kun je doen nadat deze accountinformatie op straat ligt?

Lucratief
Het verkrijgen van iemands accountinformatie, zoals wachtwoorden, kan een lucratieve investering zijn de gemiddelde crimineel. Zo kan de gestolen informatie doorverkocht worden en ervoor zorgen dat een crimineel toegang kan krijgen tot je persoonlijke en/of financiële gegevens. Hierdoor kan de schade enorm oplopen. Zo was er de zoekmachine We Leak Info waarvan gebruik gemaakt kon worden voor 1,80 euro voor 24 uur.

Wachtwoordcheck
Meestal krijg je van je provider of dienst waar de datalek is geweest bericht hierover. Maar als je niks hoort maar wel twijfelt, is het altijd een goed idee om een wachtwoordcheck te doen. Hiervoor kun je sites gebruiken als die van de politie maar ook sites zoals haveibeenpwned.com kunnen je van dienst zijn. Op dit soort sites kun je je e-mailadres invoeren en dan je of je e-mail en/of bijbehorende accountinfo is gestolen in een datalek. Dit soort sites lopen meestal wel achter de feiten aan, de meeste recente hacks zullen bijvoorbeeld nog niet verwerkt zijn. Dus je gegevens kunnen op straat liggen zonder dat een wachtwoordcheck daarachter komt.

Wijzigen
In een e-mail van een dienst of provider wordt uitgelegd wat er gebeurd is en dat je zo snel mogelijk je wachtwoord moet wijzigen. Het is dan ook verstandig om dit meteen te doen, en als het mogelijk is om ook meteen je gebruikersnaam aan te passen. Voor advies over hoe je vervolgens een sterk wachtwoord kan maken, kun je hier klikken.

Tweestapsverificatie
Het is ook een goed idee om op zoveel mogelijk sites en accounts die je hebt tweestapsverificatie in te stellen. Sites zoals die van Facebook en Google geven hier de mogelijkheid voor, maar ook overheidsdiensten, ziekenhuizen en verzekeraars bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat, behalve je accountgegevens, ook bijvoorbeeld je telefoon nodig hebt, iets waar hackers geen toegang tot hebben. Je krijgt dan een sms met een tweede code die je nodig hebt om je account binnen te komen.

Lees ook
>> Wachtwoordcheck beschikbaar voor iedereen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden