Nieuws
De toekomst van tv-kijken
5 november 2024
Steeds vaker zien we dat smartphone-apps en spelletjes in eerste instantie gratis te downloaden zijn en dat het verdienmodel voor de makers in de vervolgaankopen en abonnementen zit. “Biedt in-app aankopen”, staat er dan, maar dat is nogal een vage term. Als potentiële klant wil je echter wel weten waar je aan toe bent. Gelukkig kun je in de App Store en Google Play al de nodige informatie vinden over de app-kosten, al is Apple daar een stuk scheutiger mee dan Android. Waar vind je deze info?
Veel apps bestaan in twee versies: een gratis, uitgeklede versie met reclame en een betaalde versie zonder reclame die meer functionaliteit biedt. Twee smaken, dat is in ieder geval duidelijk. Maar hoe zit het met de gratis apps die het van in-app aankopen of contributies moeten hebben? Bij games hebben we het dan over meer levens, hogere levels, extra wapens et cetera. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen Consumables die eenmalig gebruikt worden en daarna opnieuw aangeschaft moeten worden en Non-Consumables, die na aanschaf geldig blijven. Bij de vele gezondheids- en voedingsapps – populair in deze tijd van goede voornemens – gaat het vooral om kwartaal-, halfjaar en jaarabonnementen.
Je kunt het de app-makers niet kwalijk nemen: apps zijn ondernemingen zoals elke andere. Het bouwen en onderhouden ervan kost een hoop geld en dat moet op de een of andere manier terugverdiend worden. Maar als klant wil je, voordat jij of natuurlijk een van je minderjarige kinderen, die nuttige of vermakelijke app downloadt, natuurlijk wel weten tegen welke kosten je aanloopt.
We laten het zien voor iOS/iPadOS en voor Android-apparaten. De procedures zijn nagenoeg gelijk, maar de informatie is bij Apple een stuk gedetailleerder. Als voorbeeld nemen we de populaire strategische game Among Us van ontwikkelaar Innersloth, waarin spelers samen opdrachten moeten doen en een van hen de boel saboteert. Een soort Wie is de mol, maar dan voor de telefoon of tablet. In deze game kun je diverse kleine en grotere aankopen doen.
Android
Open Google Play op je smartphone of tablet en tik 'Among Us' in. Onder de naam van de game staat dat de game advertenties bevat en in-app aankopen bevat. Welke en hoeveel ze kosten,staat er echter niet.
Ook wanneer je deze game op je computer opzoekt in Google Play, staat dezelfde opmerking over in-app aankopen. Scrol je verder naar beneden, dan zie je onder het kopje “In-app-producten” dat de aankopen die je kunt doen, allemaal tussen de 0,99 en 2,99 dollar kosten.
Wil je écht meer informatie over de kosten, dan zul je app zelf moeten downloaden. Dat doen we dus. Nadat je Among Us hebt geopend, zie je in het openingsscherm van de app een dollar-tekentje staan.
Klik je op dat dollar-symbool, dan kom je in de winkel van de app terecht. Daar staan de verschillende aankopen vernoemd. We zien hier trouwens dat deze specifieke aanschaf € 3,19 kost, méér dus dan de bedragen die in Google Play worden genoemd. Terwijl in veel online aankopen de euro met de dollar gelijkgeschakeld wordt, wat al niet helemaal eerlijk is gezien de wisselkoers, is het bedrag hier in euro's zelfs nog hoger dan de vermelde dollar-bedragen in Google Play.
iOS/iPadOS
Open je App Store op je iPhone of iPad en tik 'Among U's in. Naadt de Download-knop zie je in kleine lettertjes: 'In-app aankopen' staan.
Scrol je naar beneden, dan zie je onder Informatie, dan zie je achter 'In-app aankopen' Ja staan, met daarachter een pijltje.
Klik je daarop dan opent een lijst met de diverse aankopen en de bedragen. Nu krijg je een idee om wat voor kosten het gaat.
Ook in de App Store op de computer zie je bij de app deze zelfde info staan.
Ook al zijn de bedragen niet groot, je weet nu in ieder geval waar je aan toe bent, zonder dat je de game eerst hoeft te downloaden.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden