Wat kost het gebruik van je smartphone in het buitenland tegenwoordig?

De zomervakanties staan voor de deur en de meeste Nederlanders hebben hun vakantiegeld weer gehad. Tijd om eropuit te gaan en natuurlijk neem je je smartphone dan mee. Niet alleen fijn om bereikbaar te zijn voor het thuisfront, maar ook handig om de weg te vinden bijvoorbeeld. Maar is dat niet heel duur?

Als je op vakantie gaat en je neemt je smartphone mee, houd je er natuurlijk altijd rekening mee dat het gebruik ervan voor bellen, internetten en sms-en fors hoger kan uitvallen dan normaal. Veel mensen gebruiken dan ook alleen offline diensten en bellen of sms-en alleen als echt hoognodig is. Sommigen zetten hun telefoon zelfs helemaal uit, met uitzondering van specifieke tijdstippen die ze met het thuisfront hebben afgesproken.

Gelukkig is er wel het nodige veranderd op dat vlak. Sinds 30 april 2016 zijn de tarieven voor mobiel bellen, sms-en en internetten in het buitenland een stuk lager. En omdat het een Europese maatregel is, geldt dit bij elke provider! Volgend jaar – vanaf medio juni 2017 – wordt het nog beter. Dan zijn extra roamingkosten definitief verleden tijd. Je betaalt dan in alle EU-landen hetzelfde voor een belminuut, sms of MB.

Opbouw tarieven
Nu nog worden de tarieven opgebouwd uit twee onderdelen: je nationale tarief en een toeslag, die is gebonden aan een maximum. Mobiele provider Simyo geeft hierover in een blog een heldere uitleg en heeft op die pagina een handig overzichtje opgenomen en levert bovendien middels een link een uitgebreide pdf met alle informatie over de tarieven in de EU.

Wil je toch niet in het buitenland bellen of internetten? Bij veel providers kun je dat uitzetten via de internetpagina die bij je account hoort. En op je mobiele telefoon kun je data roaming (mobiel internetten via een andere provider dan je eigen) uitschakelen via Instellingen > Mobiel(e) netwerk(en) > Data roaming.

Simyo geeft bovendien als goede tip om je automatische updates van apps gedurende je trip uit te zetten. Op die pagina moet je dan wel even wat verder naar beneden scrollen, eerst worden vooral handige apps aangeraden.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden