Wat kost het gebruik van je smartphone in het buitenland tegenwoordig?

De zomervakanties staan voor de deur en de meeste Nederlanders hebben hun vakantiegeld weer gehad. Tijd om eropuit te gaan en natuurlijk neem je je smartphone dan mee. Niet alleen fijn om bereikbaar te zijn voor het thuisfront, maar ook handig om de weg te vinden bijvoorbeeld. Maar is dat niet heel duur?

Als je op vakantie gaat en je neemt je smartphone mee, houd je er natuurlijk altijd rekening mee dat het gebruik ervan voor bellen, internetten en sms-en fors hoger kan uitvallen dan normaal. Veel mensen gebruiken dan ook alleen offline diensten en bellen of sms-en alleen als echt hoognodig is. Sommigen zetten hun telefoon zelfs helemaal uit, met uitzondering van specifieke tijdstippen die ze met het thuisfront hebben afgesproken.

Gelukkig is er wel het nodige veranderd op dat vlak. Sinds 30 april 2016 zijn de tarieven voor mobiel bellen, sms-en en internetten in het buitenland een stuk lager. En omdat het een Europese maatregel is, geldt dit bij elke provider! Volgend jaar – vanaf medio juni 2017 – wordt het nog beter. Dan zijn extra roamingkosten definitief verleden tijd. Je betaalt dan in alle EU-landen hetzelfde voor een belminuut, sms of MB.

Opbouw tarieven
Nu nog worden de tarieven opgebouwd uit twee onderdelen: je nationale tarief en een toeslag, die is gebonden aan een maximum. Mobiele provider Simyo geeft hierover in een blog een heldere uitleg en heeft op die pagina een handig overzichtje opgenomen en levert bovendien middels een link een uitgebreide pdf met alle informatie over de tarieven in de EU.

Wil je toch niet in het buitenland bellen of internetten? Bij veel providers kun je dat uitzetten via de internetpagina die bij je account hoort. En op je mobiele telefoon kun je data roaming (mobiel internetten via een andere provider dan je eigen) uitschakelen via Instellingen > Mobiel(e) netwerk(en) > Data roaming.

Simyo geeft bovendien als goede tip om je automatische updates van apps gedurende je trip uit te zetten. Op die pagina moet je dan wel even wat verder naar beneden scrollen, eerst worden vooral handige apps aangeraden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden