Nieuws
Nederlanders gebruiken smart home apparaten vooral voor meer comfort en om hun huis gezelliger te maken
12 september 2024
Er zijn altijd wel redenen om sneller en betrouwbaar internet te willen: misschien kijk je Netflix op een lagere kwaliteit dan dat je wil, een spelletje downloaden kan dagen duren of je hebt een grote familie die allemaal tegelijk op het internet wil. Misschien is glasvezel wel de oplossing die je nodig hebt, maar wat is glasvezel eigenlijk?
Het internet zal steeds belangijker en meer gebruikt worden, onder andere omdat de technologische innovaties blijven komen. Deze innovaties vragen om steeds betere internetcapaciteit en -snelheid: is glasvezel de beste oplossing voor deze groeiende vraag naar snellere en betrouwbare internetverbindingen?
Glasvezel
Verbindingen die geen gebruikmaken van glasvezel, maken gebruik van een koperen kabel. In deze kabel wordt via elektriciteit data verzonden. Glasvezelkabels daarentegen maken gebruik van licht in plaats van stroom. Een glasvezelkabel bestaat uit haarfijne kabeltjes gemaakt van glas waar laserlicht doorheen wordt geschoten. De kleine kabeltjes zijn omringd met optisch materiaal genaamd cladding. Hierdoor is het moeilijk voor het licht om te ontsnappen voordat het bij de ontvanger aankomt met zo min mogelijk dataverlies.
Met glasvezelkabels wordt het mogelijk om data te versturen met snelheden die dicht bij de snelheid van het licht komen. De data wordt omgezet in knipperende lichtsignalen, net als morsecode. Als het licht dan bij de ontvanger is, wordt het weer omgezet in data. Met een glasvezelverbinding wordt het mogelijk om internetsnelheden te behalen van 1.000 megabit per seconde.
Geschiedenis
De laser werd in 1960 ontwikkeld en toen hadden mensen meteen al door dat dit een perfecte manier zou zijn om informatie te versturen. Elias Snitzer en Will Hicks zagen in 1961 dat stofdeeltjes in de open lucht ervoor zorgden dat licht belemmerd zou worden. Zij bedachten dat de beste drager voor licht een glazen kabel zou zijn. De eerste bruikbare glasvezelkabel was pas in 1970 klaar met hulp van George Hockham.
Tegenwoordig is de glasvezeltechnologie ontzettend verbeterd en blijft 95% van de informatie behouden na een kilometer. Glasvezeltechnologie is de afgelopen jaren heel belangrijk geworden voor moderne communicatie.
Aanbod
De uitrol voor heel Nederland gaat op het moment nog erg traag, mede omdat bedrijven als KPN en Ziggo elkaar in de weg zitten. Wil je glasvezel uitproberen, dan zijn er online genoeg sites waar je kunt bepalen of glasvezel een optie is voor je huishouden, bijvoorbeeld www.intervergelijk.nl. Daarnaast kunnen individuele aanbieders je ook vertellen of glasvezel een optie voor je is.
Addendum
De snelheid van data die door een glasvezelkabel gaat, komt dichtbij de snelheid van het licht maar haalt het zelf niet, in tegenstelling zoals hier eerder stond. In een vacuüm reist licht met een snelheid van 299.792.458 meter per seconde. In een glasvezelkabel wordt deze snelheid gehinderd en hierdoor verliest het licht 31% van de snelheid. Daarbij is er nu ook een glasvezelbuis die in gebruik wordt genomen voor langere afstanden. In deze buis is de afname van snelheid miniscuul en behoudt het licht 99.7% van de snelheid.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden