Wat is een proxy(server)?

Je heb er vast wel eens van gehoord, een proxyserver. Maar wat is het eigenlijk en waar gebruik je het voor?

Een proxy (of proxyserver) is een computer die als tussenstation dient tussen de gebruiker en het internet. Als je een proxyserver hebt ingesteld, stuur je alle internetverkeer naar die proxyserver. Die server stuurt jouw internetverkeer vervolgens door naar je uiteindelijke bestemming op het internet, vangt het terugkomende verkeer weer op en stuurt het terug naar jou. Op deze manier worden je identiteit en locatie (deels) verborgen.

Je kunt internet benaderen via online webproxies of je browser/router configureren om al het internetverkeer via een proxy te laten verlopen.

Hoe werkt een proxy?
Een proxyserver is meestal een externe server en fungeert dus als tussenstation tussen de gebruiker en de rest van het internet. De computer (of laptop, tablet of smartphone) maakt verbinding met de proxyserver en omdat die alle gegevens doorstuurt, komt dus niet het IP-adres van de gebruiker op de eindbestemming op het internet, maar het IP-adres van de proxy server.

Een proxyserver kan naast het doorsturen van data ook andere acties uitvoeren. Hij kan bijvoorbeeld bepaalde data tijdelijk opslaan (cachen), waardoor deze data sneller geleverd kunnen worden. Ook kan content geanalyseerd en gefilterd worden.

Soorten proxyservers
Er zijn verschillende types proxyservers. Allereerst kan er een indeling gemaakt worden tussen proxyservers die gebruikt worden door één gebruiker of één groep gebruikers en proxyservers die door grote groepen met uiteenlopende gebruikers kunnen worden gebruikt. Bij het tweede type server is het moeilijker om de achterliggende gebruiker te achterhalen. Daarnaast kunnen proxies ingedeeld worden in de volgende groepen: Webproxy, Transparante proxy en Anonieme proxy.

Webproxy
Een veelgebruikte toepassing is een cachende webproxy. Die houdt een kopie (cache) van webpagina’s bij, waardoor deze sneller aan de gebruiker kunnen worden geleverd. Er wordt door de webproxy dus een kopie van een website opgeslagen en zodra je die website opvraagt, krijg je de kopie te zien.

Als de bezoeker een website via een caching-proxy opvraagt, dan zal de proxy eerst gaan zoeken in zijn lokale opslag (cache). Indien de website daar in wordt gevonden, kan de proxy direct de gegevens terugsturen naar de gebruiker. Als de proxy de website nog niet in zijn cache heeft staan, dan haalt deze het van de desbetreffende webserver en stuurt het terug naar de aanvrager.

Filteren
Webproxies kunnen ook de inhoud van webpagina’s filteren. Sommige censuurtoepassingen – die proberen om bepaalde webinhoud te blokkeren of bijvoorbeeld staatscensuur zoals in China – worden geïmplementeerd als webproxies. Andere proxies passen webpagina’s aan voor een bepaald doel of publiek, bijvoorbeeld voor gebruik op smartphones of tablets. Internetproviders kunnen ook proxies gebruiken om computervirussen en andere kwaadaardige inhoud te onderscheppen of inhoud blokkeren die niet bedoeld is voor kinderen.

Een speciaal type webproxy is een CGI-proxy. Dit is een online proxy in de vorm van een website, waarmee een bezoeker direct een website kan bezoeken. Deze proxies gebruiken meestal PHP of CGI om de proxy-functionaliteit te implementeren. Ze worden vaak gebruikt om toegang te krijgen tot websites die geblokkeerd zijn door scholen, bedrijven of overheden.

In de praktijk worden proxies vaak gebruikt door mensen die een site willen bezoeken die geblokkeerd is. Omdat ze ook het IP-adres van de gebruiker verbergen, worden ze ook wel gebruikt om een bepaalde mate van anonimiteit te krijgen of IP-bans te omzeilen.

Transparante proxy
Dit soort proxyservers verbergt het IP-adres van de gebruiker niet. Ze identificeren zichzelf als een proxyserver en maken het oorspronkelijke IP-adres van de gebruiker bekend via de http-headers. Deze proxies worden meestal gebruikt als caching proxies en niet om anoniem te internetten.

Anonieme proxy
Dit type proxyserver identificeert zichzelf als een proxyserver, maar geeft niet het oorspronkelijke IP-adres van de gebruiker door. Anonieme proxyserver zijn detecteerbaar als proxyserver, maar bieden de gebruiker een redelijke anonimiteit.

Er zijn ook hoge anonimiteit proxyservers. Dit type proxyserver identificeert zich niet als een proxyserver en geeft het IP-adres van de gebruiker niet door.

Instellen
Een proxyserver moet goed ingesteld zijn om een redelijke mate van privacy te kunnen bieden. Het instellen van de server is niet erg eenvoudig. Daarnaast moet de server goed onderhouden worden om veilig en anoniem internetten te kunnen garanderen. Dit is bij veel (gratis) proxyservers niet het geval. De kans dat een proxyserver tóch jouw IP-adres of locatie (bewust of onbewust) doorgeeft, is vaak groot.

Het gebruik van een beveiligde verbinding is erg belangrijk. Een proxyserver voegt geen versleuteling aan je internetverbinding toe. Hierdoor is de verbinding makkelijk af te luisteren en kunnen je privégegevens, e-mail en inloggegevens gemakkelijk gestolen worden. Het gebruik van een beveiligde versie van websites (HTTPS-versie) is daarom erg belangrijk. Veel proxyservers staan het gebruik van HTTPS niet toe en halen daardoor een essentiële beveiligingslaag weg.

Proxy of VPN?
Als je anoniem wilt internetten, kun je beter een VPN-server gebruiken dan een proxyserver. Een VPN versleutelt namelijk wel al je internetverkeer. De kans dat je IP-adres onnodig wordt prijsgegeven, is bij een VPN niet aanwezig. Ook zijn VPN-verbindingen vaak een stuk sneller.

Zelf op zoek naar een proxyserver? Op VPNgids.nl vind je een lijst met gratis proxyservers die zijn getest op uptime (beschikbaarheid) en stabiliteit.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden