Nieuws
De toekomst van tv-kijken
5 november 2024
In plaats van een gewone simkaart voor je smartphone is nu ook de eSIM verkrijgbaar. Maar wat is dat eigenlijk en wat heb je eraan?
Nu T-Mobile als eerste grote provider heeft besloten om de eSIM te gaan ondersteunen, wordt het hoog tijd om duidelijkheid te verschaffen over de eSIM.
eSIM staat voor embedded sim en is een kleine digitale simkaart die in een smartphone zit ingebouwd en die je niet kunt verwijderen. Op een eSIM kun je tegoed en abonnementen zetten, zelfs van verschillende providers. Verander je bijvoorbeeld van provider, dan plaats je geen simkaart meer in je smartphone maar download je een eSIM-profiel op je telefoon. Dit doe je door het scannen van een QR-code nadat je een abonnement hebt afgesloten. Meer uitleg over de werking staat hieronder bij ‘Zo werkt het’.
De eSIM zorgt er voor dat je op iPhone modellen vanaf eind 2018 twee nummers tegelijk kunt gebruiken (andere fabrikanten zullen naar alle waarschijnlijkheid snel volgen met het inbouwen van eSIM-chips). Het is dan ook de eerste dualsim-mogelijkheid voor de iPhone via een Nederlandse provider.
Je mag verwachten dat de eSIM op termijn de ‘gewone’ simkaart zal vervangen door de voordelen die een eSIM biedt. Zo hoef je geen andere simkaart te nemen als je van provider verandert. Bovendien kun je meerdere abonnementen op een eSIM zetten, bijvoorbeeld van je privé- en je zakelijke nummer, en dat kan zelfs van verschillende aanbieders. Ook kun je bijvoorbeeld privé een sim-onlyabonnement nemen, waarbij je een los kaartje in je smartphone plaatst en een eSIM-abonnement neemt voor je zakelijke nummer. Je moet overigens dan wel schakelen tussen de abonnementen op je eSIM als je van een ander mobiel netwerk gebruik wil maken, want er kan er maar één actief zijn. eSIM is ook handig als je bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland tijdelijk een data-abonnement neemt of prepaid tegoed erop wilt zetten. eSIM-abonnementen worden al in 29 landen aangeboden, waaronder veel Europese landen.
Nadat je een eSIM-abonnement hebt afgesloten bij een provider, krijg je een QR-code opgestuurd. Op een iPhone scan je deze code via het menu 'Mobiel netwerk' of 'Mobiele data', onder 'Voeg mobiel abonnement toe'. Wellicht moet je daarna nog een code invoeren, afhankelijk van je provider. Vervolgens word je abonnement op je smartphone geïnstalleerd en kun je ermee aan de slag. Bij meerdere abonnementen moet je wel aangeven welk abonnement je als standaardabonnement gebruikt. Dat kan een eSIM zijn, maar ook een gewone simkaart. Dit nummer wordt dan gebruikt voor standaardapps als FaceTime, WhatsApp en iMessage en om nummers te bellen of te appen die niet in je contactenlijst staan. WhatsApp werkt momenteel overigens maar met één nummer per telefoon, maar de geruchten gaan dat aan een update gewerkt wordt waarbij ook dual-sim ondersteund wordt. Voor specifieke nummers kun je zeggen welke sim standaard gebruikt worden via 'Contacten'. Ben je in gesprek op het ene nummer terwijl iemand je op het andere nummer belt, dan wordt het andere gesprek automatisch overgeschakeld naar voicemail.
Momenteel zijn er slechts twee providers die in Nederland eSIM aanbieden: T-Mobile en Truphone. Lees hier voor welke toestellen eSIM beschikbaar is en welke kosten ermee gemoeid zijn. Of bekijk hier de meeste recente eSIM abonnementen van dit moment.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden