Wat is browser fingerprinting?

Het is best lastig om online volledig anoniem te blijven. Op meerdere manieren wordt gepoogd achter je identiteit te komen, zo zijn er cookies, malware, het koppelen van online accounts en het achterhalen van je MAC-adres. Daar komt nu ook browser fingerprinting bij, maar wat is dit eigenlijk? En is er iets tegen te doen?

Hoe je het ook wendt of keert en hoeveel maatregelen je ook neemt, wie online surft laat sporen achter. Zodra je een website opent, verstuur je bepaalde informatie over je gebruikte apparaat naar de server waar die website draait. Zo verzamelen websites informatie zoals je besturingssysteem, je schermresolutie, welke browserextensies je gebruikt en wat voor grafische kaart je hebt. Deze informatie vormt een unieke vingerafdruk, oftewel fingerprint. Omdat het vooral om informatie van je apparaat gaat, wordt browser fingerprinting ook wel device fingerprinting genoemd. Naast dit unieke profiel met gegevens over je apparaat, zijn er natuurlijk nog de cookies die registreren welke sites je bezoekt, wat je mogelijke interesses zijn en hoelang je op deze sites blijft.

Inloggen
De fingerprint wordt nog belangrijker wanneer je via je browser inlogt op een site waar je je echte identiteit gebruikt, zoals Gmail of Facebook. Dan wordt namelijk je fingerprint gekoppeld aan de data die Facebook en Gmail al van je hebben verzameld. Op deze manier wordt je profiel steeds accurater en krijgen websites een steeds beter beeld van je.

’Nodige’ informatie
Het probleem van browser fingerprinting is dat er nagenoeg niets tegen te doen is. Als je je IP-adres wilt verbergen, neem je een VPN, maar voor de fingerprint bestaat geen makkelijke oplossing. Internetten zonder fysieke gegevens over je apparaat te versturen is praktisch onmogelijk. De informatie is namelijk nodig jou de betreffende website goed te kunnen tonen.

Gewoontes
Ondanks dat je dus weinig kunt doen tegen browser fingerprinting, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om je digitale vingerafdruk zo klein mogelijk te maken. Voornamelijk gewoontes die je af kunt leren.
1. Gebruik een VPN. Dat omdat fingerprinting moeilijk te voorkomen is, betekent niet dat VPN’s nutteloos zijn.
2. Spreid je surfgedrag: gebruik meer dan één browser. Hoe meer je gebruikmaakt van verschillende browsers, hoe langer het duurt voordat sites een goed profiel van je opbouwen.
3. Log nooit in op je social-media accounts met browsers die je gebruikt om anoniem te blijven.
4. Er zijn mensen die denken dat je met bepaalde extensies het browser fingerprinting kan voorkomen. Dit is niet accuraat dus trap hier niet in.

Op deze manier help je jezelf om je privacy net wat beter te waarborgen.

Lees ook
>> Browser Fingerprinting: de grootste bedreiging voor je online privacy

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden