Wat is browser fingerprinting?

Het is best lastig om online volledig anoniem te blijven. Op meerdere manieren wordt gepoogd achter je identiteit te komen, zo zijn er cookies, malware, het koppelen van online accounts en het achterhalen van je MAC-adres. Daar komt nu ook browser fingerprinting bij, maar wat is dit eigenlijk? En is er iets tegen te doen?

Hoe je het ook wendt of keert en hoeveel maatregelen je ook neemt, wie online surft laat sporen achter. Zodra je een website opent, verstuur je bepaalde informatie over je gebruikte apparaat naar de server waar die website draait. Zo verzamelen websites informatie zoals je besturingssysteem, je schermresolutie, welke browserextensies je gebruikt en wat voor grafische kaart je hebt. Deze informatie vormt een unieke vingerafdruk, oftewel fingerprint. Omdat het vooral om informatie van je apparaat gaat, wordt browser fingerprinting ook wel device fingerprinting genoemd. Naast dit unieke profiel met gegevens over je apparaat, zijn er natuurlijk nog de cookies die registreren welke sites je bezoekt, wat je mogelijke interesses zijn en hoelang je op deze sites blijft.

Inloggen
De fingerprint wordt nog belangrijker wanneer je via je browser inlogt op een site waar je je echte identiteit gebruikt, zoals Gmail of Facebook. Dan wordt namelijk je fingerprint gekoppeld aan de data die Facebook en Gmail al van je hebben verzameld. Op deze manier wordt je profiel steeds accurater en krijgen websites een steeds beter beeld van je.

’Nodige’ informatie
Het probleem van browser fingerprinting is dat er nagenoeg niets tegen te doen is. Als je je IP-adres wilt verbergen, neem je een VPN, maar voor de fingerprint bestaat geen makkelijke oplossing. Internetten zonder fysieke gegevens over je apparaat te versturen is praktisch onmogelijk. De informatie is namelijk nodig jou de betreffende website goed te kunnen tonen.

Gewoontes
Ondanks dat je dus weinig kunt doen tegen browser fingerprinting, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om je digitale vingerafdruk zo klein mogelijk te maken. Voornamelijk gewoontes die je af kunt leren.
1. Gebruik een VPN. Dat omdat fingerprinting moeilijk te voorkomen is, betekent niet dat VPN’s nutteloos zijn.
2. Spreid je surfgedrag: gebruik meer dan één browser. Hoe meer je gebruikmaakt van verschillende browsers, hoe langer het duurt voordat sites een goed profiel van je opbouwen.
3. Log nooit in op je social-media accounts met browsers die je gebruikt om anoniem te blijven.
4. Er zijn mensen die denken dat je met bepaalde extensies het browser fingerprinting kan voorkomen. Dit is niet accuraat dus trap hier niet in.

Op deze manier help je jezelf om je privacy net wat beter te waarborgen.

Lees ook
>> Browser Fingerprinting: de grootste bedreiging voor je online privacy

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden