Banner fotowedstrijd scheurkalender

Wat is Apple Pay en hoe werkt dat?

Het zal iPhone-eigenaren niet ontgaan zijn, Apple Pay is sinds kort ook in Nederland doorgedrongen. Eindelijk kun je nu ook met je iPhone, iPad of Apple Watch contactloos betalen via Apple Pay. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Apple Pay is een manier van contactloos betalen waarbij je je Apple-apparaat als pinpas kunt gebruiken en ING is in Nederland de eerste partij die dit ondersteunt. Heel makkelijk dus, dat je nu met je iPhone, Apple Watch of iPad kunt betalen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je niet meer kunt overstappen op een ander besturingssysteem dan iOS, want je houdt de passen die je al hebt, maar je hebt er nu een betaalpas bij in je Apple Wallet. Kijk op de site van Apple of jouw apparaat hier geschikt voor is.

Wil je ermee aan de slag, dan begint het er uiteraard mee dat je de app voor mobiel bankieren van de ING hebt geïnstalleerd. Vervolgens kun je Apple Pay op je iPhone, Apple Watch of iPad zetten. Dat is heel eenvoudig: kies Apple Pay bij Instellingen in je mobiel bankieren-app, kies de rekening die je wilt gebruiken om met Apple Pay te betalen en selecteer Zet in Apple Wallet. Vergeet niet de voorwaarden te lezen (en accepteren) en je bent er klaar voor! Je mobiele apparaat en een betaalautomaat kunnen nu gegevens uitwisselen via de NFC-chip die in je apparaat zit.

Standaardpas instellen
Als je meerdere passen hebt, kun je aangeven welke pas je standaard wilt gebruiken om je betalingen mee doen. Dit doe je ook in de instellingen van je apparaat in het onderdeel Wallet en Apple Pay. In het geval van een Apple Watch kun je dit op het horloge zelf doen of in de Watch-app op je telefoon .
Wil je toch een keer met een andere pas betalen? Tik dan voordat je de betaling goedkeurt op de afbeelding van de pas die je wilt gebruiken in het hoofdscherm van de Wallet.

Betalen
Apple Pay werkt eigenlijk hetzelfde als contactloos betalen, maar nu gebruik je je iPhone of Apple Watch in plaats van je betaalpas. Het werkt dus overal waar je contactloos kunt betalen en waar Maestro wordt geaccepteerd. Alleen houd je nu in plaats van je bankpas je telefoon of smartwatch even bij de betaalautomaat.

Betalen met je iPhone kan met Face ID of Touch ID. Om met Face ID te betalen, dubbelklik je op de knop aan de zijkant van je iPhone en kijk je naar je scherm. Houd de bovenkant van je telefoon een paar centimeter van de betaalautomaat en als je Gereed en een vinkje op het beeldscherm ziet staan heb je betaald.

Om met Touch ID te betalen, houd je je iPhone bij de betaalautomaat met je vinger op de knop en zodra je Gereed en een vinkje op het beeldscherm ziet, is  je betaling geslaagd.

Wil je met je Apple Watch betalen, dan dubbelklik op het knopje aan de zijkant, vervolgens houd je het schermpje van het horloge een paar centimeter van het betaalapparaat en zodra je je een tikje voelt, heb je betaald.

Als je online betalingen wilt doen, bijvoorbeeld in apps of in Safari, kies je bij de betaalopties voor Apple Pay, bevestig vervolgens je betaling met Face ID of Touch ID en ben je klaar.

Apple Pay blokkeren
Ben je je telefoon kwijt of is hij gestolen? Verwijder je betaalpas dan via de iCloud en blokkeer je mobiel bankieren-app online in Mijn ING. Kun je daar niet bij bel dan de Alarmlijn: 020 55 888 00.
Wil je gewoon geen gebruik meer maken van Apple Pay, dan kun je de betaalpas verwijderen in je Apple Wallet.

ING maakte ook enkele video’s met meer uitleg over de verschillende de mogelijkheden