Nieuws
Webhosting van Yourhosting: meer heb je niet nodig
11 oktober 2024
Bedrijven en de overheid besteden steeds meer tijd aan de uitrol van 5G en het ziet ernaar uit dat we over een jaar misschien al toegang kunnen krijgen tot dit netwerk. Maar wat is 5G eigenlijk? Andere landen zijn er al verder mee, waarom duurt het zo lang voordat Nederland het ook heeft?
100 keer sneller
De term 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de opvolger van ons huidige 4G. Het grootste verschil tussen de twee generaties is de snelheid: 4G heeft in Nederland een snelheid tussen 50 en 100 Mbps. 5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Dit is 100 keer zo snel als 4G.
Latency
Naast hogere internetsnelheden zal 5G ook de latency verbeteren. Latency is de snelheid waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Je zou dit kunnen vertalen als reactietijd. 3G netwerken hadden een latency van 100 milliseconden, 4G van 30 milliseconden en 5G zal een latency hebben van 1 milliseconde. De reactietijd is hiermee zo goed als verdwenen.
IoT
Deze lage latency maakt 5G interessant voor de wereld van Internet of Things (IoT). Zo wordt de technologie achter de zelfrijdende auto steeds beter. Ze zullen elkaar beter kunnen zien als ze de weg delen en weet een zelfrijdende auto binnen 1 milliseconde dat een zelfrijdende auto voor hem op de rem trapt, want die informatie kunnen ze meteen met elkaar delen.
Het probleem is dat de meeste apparaten die we nu hebben 5G niet aankunnen. Dat betekent een enorme kostenpost voor iedereen die mee wil doen zodra 5G beschikbaar wordt. Je zal Smartphones, smart-tv’s, en allerlei andere vormen van IoT tegen die tijd dus allemaal moeten vervangen.
Straling
Het verhaal doet de ronde dat 5G schadelijk zou zijn voor mensen: dat je ziek kan worden omdat 5G bepaalde bandbreedtes gebruikt die veel straling verspreiden. Dit is echter incorrect. Het merendeel van de apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals de smartphone, tv, radio en magnetron, verspreiden een lage hoeveelheid onschuldige straling. Deze vorm van straling hebben we al jaren en 5G zal wat dat betreft geen verschil maken.
Antennes
Een ander bekend kritiek zijn de antennetorens. 5G werkt op zo’n manier dat er veel meer (kleinere) torens nodig zijn om het netwerk te ondersteunen. Deze zullen echter op zo’n manier worden geïnstalleerd dat ze niet heel erg opvallen. Zo worden ze geplaatst in bushokjes, lantaarnpalen en gebouwen. De angst dat we overal lelijke zendmastjes gaan zien lijkt dus overdreven.
Buitenland
Nederland is niet de koploper als het over 5G gaat. Er zijn al meerdere landen die het nieuwe communicatienetwerk hebben. Deze landen zijn onder andere Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Deze landen zijn meteen begonnen met de uitrol van 5G sinds eind 2018.
Burum
Je zou kunnen denken dat dat er technische redenen zijn waarom het langer duurt voordat Nederland 5G heeft, maar de echte reden is te vinden in Burum. In dit Friese dorpje bevindt zich namelijk een afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten. Dit station heeft twee grote en negen kleine schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept. Dit afluisteren gebeurt echter op de 3,5 GHz-bandbreedte: dezelfde bandbreedte die 5G gaat gebruiken. Het delen van deze frequentie werkt niet en beide netwerken ondervinden storing van elkaar.
Eind vorig jaar is besloten dat het station naar een ander land in Europa wordt verplaatst. Die verhuizing zou uiterlijk 2022 gerealiseerd moeten zijn. Waarheen wordt niet bekendgemaakt. Gezien T-Mobile belooft om al eind 2020 5G te kunnen aanbieden ligt het in de loop der verwachtingen dat er al delen zullen zijn uitgeschakeld van het station in Burum. Anders kan het noorden van Nederland hinder verwachten als ze van 5G gebruik willen maken.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden