Banner fotowedstrijd scheurkalender

Waarom stopt mijn computer tijdens het afspelen van een video?

"Als ik videofilmpjes op mijn computer bekijk, dan stopt die er na een tijdje mee. De computer scheidt er spontaan mee uit en wordt dan opnieuw gestart. Waar zit dit probleem? En belangrijker: hoe kom ik er vanaf?"
Kees van der K.

Ik zou in eerste instantie zeggen: oververhitting. En in tweede instantie: volgelopen harde schijf. In derde instantie ten slotte: haperende internetverbinding, met als gegeven feit dat de computer er opeens mee ophoudt.

Het is wel razend interessant om te weten wannéér de computer ermee ophoudt. Is dat al na enkele minuten of pas na - pak hem beet - een halfuurtje video kijken? Dat met die oververhitting is vrij eenvoudig te controleren en wel door gewoon te voelen hoe heet de systeemkast is geworden. En anders kun je een tool als Speccy gebruiken om het moederbord - en dan in het bijzonder de temperatuur - in de gaten te houden. Als dat het probleem is, dan zijn er nog wat mogelijkheden in de BIOS-setup om de ventilatie wat eerder en harder aan de gang te zetten. Ook kun je de computer stofvrij maken en/of een zwaardere ventilator installeren.

Dan is er de volgelopen harde schijf. Welnu, daar kan het Windows Verkenner-venster Deze computer je alles over vertellen. Als de harde schijf (of de ssd) diep in het rood staat, dan kun je daar met de systeemtool Schijfopruiming wel het een en ander aan doen. En anders wordt het serieuzer opruimen, waarbij je het weggooien van ongebruikte apps niet moet schuwen. Een andere optie is uiteraard het plaatsen van een grotere hdd/ssd, maar dat gaat altijd weer geld kosten...

Moeten we het tot slot ook hebben over de haperende internetverbinding. Een oorzaak kan zijn een niet honderd procent stabiele wifiverbinding en dat kun je tackelen door (tijdelijk) Ethernet-bekabeld te gaan werken. Het zou ook aan de router of de internetserviceprovider kunnen liggen en dat is dan weer te controleren door het Dashboard van de router te raadplegen. Met als belangrijkste vraag: hoe lang is de router in de lucht zonder te zijn uitgevallen?

VVDW 27 4 afbeelding 2

Dit is wat je graag ziet: een ellenlange uptime oftewel een internetverbinding die uitstekend werkt!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden