Banner fotowedstrijd scheurkalender

Waarom is meer dan één virusscanner tegelijk draaien niet goed?

Je hebt misschien weleens gehoord dat je beter niet verschillende antivirusproducten tegelijkertijd op dezelfde computer kunt gebruiken. Maar waarom is dat zo?

Om te beginnen levert het vertraging op, doordat antivirusprogramma’s als het goed is continu op zoek zijn naar bedreigingen, ook op de achtergrond waar je er anders weinig van merkt. En hoe meer programma’s dat doen, hoe meer geheugen er gebruikt wordt. Dat is misschien geen drama, maar kan soms wel echt heel vervelend zijn.

Blokkade
Belangrijker is dat de programma’s elkaar kunnen gaan tegenwerken. Allemaal willen ze je beschermen en ze gaan dus hun best doen om een verdacht bestand in hun eigen quarantainemap te plaatsen. Als je een bestand downloadt, zal een antivirusapplicatie deze actie opmerken en direct een scan uitvoeren op de map waar het gedownloade bestand naartoe gezet wordt. Heb je meerdere antivirusprogramma’s dan zullen ze zich allemaal op diezelfde map storten. En als al die programma’s zich deze map tegelijkertijd willen toe-eigenen, kan het bestand geblokkeerd raken.

Meldingen
Wanneer het bestand inderdaad een virus is, willen je virsusscanners dat ieder op hun eigen manier verwijderen en vragen of je het bestand in quarantaine wilt plaatsen. Je kunt natuurlijk alleen één programma hiervoor toestemming geven, maar helaas (her)kennen de andere programma’s de quarantainezone van andere programma’s niet. Zo blijf je van die programma’s meldingen krijgen over een virus terwijl het al lang (ergens) in quarantaine staat.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden