Waarom draait mijn ventilator op volle toeren?

Sinds kort draait de ventilator van mijn desktopcomputer voortdurend op volle toeren. Hoe komt dit en wat kan ik eraan doen?
Jan W.

De meest voorkomende oorzaak is een CPU – de Central Processing Unit, oftewel de processor - die zwaar wordt belast. Daardoor wordt het wat warmer op het moederbord, waardoor de ventilator in actie komt om de boel af te koelen. Logisch dus...

Hardware
Begin eens met het openen van de systeemkast van je computer, waarbij je controleert of (1) alles netjes stofvrij is en (2) of alle ventilators functioneren; dus niet alleen de CPU-cooler. Zo nodig, graag alles stofvrij maken en ervoor zorgen dat die ventilators het netjes doen. Ja, altijd eerst checken of de hardware in orde is.

Software
De volgende stap brengt ons bij de software en bij het Taakbeheer. Dat Taakbeheer moet je eens raadplegen meteen nadat de computer is doorgestart naar het Bureaublad. Na enkele minuten moet dat doorstarten helemaal compleet zijn en dan mag het Taakbeheer slechts enkele procenten belasting op de CPU laten zien. Als dat - pak hem beet - 30 procent of meer is, dan kan een draaiend proces de oorzaak van die verhitting (en de bijbehorende koeling) zijn. Isoleer dat proces en kijk wat er aan de hand is. Het zou zomaar een driver - van de videokaart? - kunnen zijn die moet worden opgewaardeerd.

Ga intussen naar de webpagina openhardwaremonitor.org voor de app Open Hardware Monitor. Daarmee kun je eens kijken wat de temperatuur op het moederbord is.

 Vraag 72 afbeelding 1


BIOS
Als het allemaal - redelijk - in orde is, dan kun je de BIOS-setup (Basic Input/Output System) eens starten. Dat doe je door op een bepaalde, merk-afhankelijke toetsencombinatie te drukken vóórdat het besturingssystem is opgestart. Meestal is dat de functietoets F2, F8 of F12. In die BIOS-setup kun je sowieso ook zien hoe het met de diverse temperatuursensoren gesteld staat. En ook kun je aangeven wanneer (= bij welke temperatuur) en hoe hard de ventilators moeten gaan draaien. Die optie misschien een tandje lager instellen?

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden