Actie banner

Verdwijnen van internet, kan dat?

Hoeveel van je persoonlijke informatie zwerft er online rond? Waarschijnlijk meer dan je denkt. De kans is groot dat je persoonlijke gegevens in honderden online databases staan. Accounts, diensten, dataverzamelaars... Maar met een beetje moeite kun je jezelf van internet verwijderen.

Door: Tijs Hofmans

Security-bedrijf Dashlane verwacht dat de gemiddelde internetter zo'n 207 online accounts heeft - en waarschijnlijk is dat aan de lage kant. Heel veel van die accounts zijn waarschijnlijk al jaren oud en niet meer in gebruik, en veel gegevens worden door webscrapers en datalekken verspreid en verkocht. Dat zijn heel veel gebruikersnamen en wachtwoorden die je niet wil laten slingeren. Gelukkig zijn er manieren om het opsporen én het verwijderen makkelijker te maken.

Oude accounts verwijderen
Om jezelf van internet te verwijderen kun je het beste beginnen met al die online accounts die je door de jaren heen hebt aangemaakt. Je staat er namelijk vaak van te kijken waar je allemaal bekend bent en welke diensten informatie over je hebben verzameld. Begin met de diensten waarvan je meteen kunt bedenken dat je er een account hebt, maar waarvan je ook weet dat je ze niet meer gebruikt. Heb je bijvoorbeeld ooit een Dropbox-account aangemaakt maar er in de praktijk nooit iets mee gedaan? Of ben je ooit in ijdele hoop overgestapt naar Ello toen dat plotseling populair werd? Ga eens bij jezelf na welke accounts je hebt waarvan je weet dat je ze eigenlijk niet meer nodig hebt, en zet die onder elkaar. Daarna bekijken we hoe we die accounts echt kunnen weggooien.

apps oudWachtwoordmanagers en appstores
De kans is groot dat je nog veel meer accounts hebt, waar je allang niet meer bij stilstaat. Denk maar eens aan diensten als MySpace of die keer dat je een plugin wilde downloaden voor een WordPress-website maar waar je wel eerst een account voor moest aanmaken. Gelukkig is het niet onmogelijk die accounts op te sporen. Als je een wachtwoordmanager zoals LastPass of 1Password gebruikt, is dat in ieder geval een goede start: ga gewoon eens door alle accounts heen die je daaraan gekoppeld hebt. Kijk ook eens in je telefoon naar apps die je nooit meer gebruikt, maar waar mogelijk wel een account aan gekoppeld is. Ook kun je in de Play en App Store apps terugvinden die je in het verleden hebt gedownload, maar later hebt verwijderd. Je vindt ze door in de Stores naar jouw apps (via Mijn apps - Android - of Updates - Apple) te gaan.

Duik in je e-mail
Nog een manier om 'dode accounts' op te sporen is om diep in je inbox te duiken. De meeste diensten sturen je een bevestigings- of welkomstmail en door die te zoeken vind je snel oude accounts terug. Zoek op termen zoals 'Confirm' (of 'Confirm your email address'), 'Welcome to' of 'Bevestig' ('uw email'). Zoek ook op 'Bedankt voor uw bestelling' of 'Uw order is onderweg' om herinnerd te worden aan eenmalige accounts die je ooit hebt aangemaakt voor die ene keer dat je printerinkt nodig had.

Er zijn diensten waarmee je relatief makkelijk in één keer veel accounts kunt verwijderen. JustDelete.me is een bekende: er staat van tientallen populaire websites waar je het verwijdermenu kunt vinden. In veel gevallen kun je via JustDelete.me meteen doorklikken naar je accountinstellingen, maar soms moet je nog wat extra stappen doorlopen. De site geeft daarom ook aan hoe makkelijk of moeilijk het verwijderen is.

Andere sites die daar handig voor zijn, zijn Account Killer (www.accountkiller.com) en DeSeat (www.deseat.me). Let wel op dat het voor dergelijke diensten niet mogelijk is om je in één klik uit te schrijven voor alles, maar dat je per dienst moet doorklikken naar de verwijderpagina. Dat is bij sommige diensten lastiger dan bij andere; Facebook is bijvoorbeeld notoir omdat het je account slechts 'deactiveert' in plaats van verwijdert.

Vergeet mij
Sinds mei 2014 heeft iedereen in Europa het 'recht om vergeten te worden'. Dat betekent dat je jou onwelgevallige resultaten uit zoekmachines en van websites kunt laten verwijderen. Daarvoor moet je wel een goede reden hebben, bijvoorbeeld als het schadelijk is voor je carrière of als er privacygevoelige informatie online over je te vinden is.

Meer hierover lees je op de nieuwe PC-Active website >>

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden