Actie banner

Tikken op de achterkant van je iPhone, wat doet dat?

Elke smartphone heeft Toegankelijkheidsopties die het toestel praktischer in gebruik maken voor mensen die minder goed kunnen zien, horen of voelen. iOS 14, de recente iPhone-software, heeft echter een nieuwe functie die voor iedereen handig is: tikken op de achterkant. Lees hier wat je daar allemaal mee kunt!

Zachtjes tikken op de achterkant van je iPhone werkt in iOS 14 als een snelkoppeling voor een bepaalde actie. Je kunt zelfs twee verschillende acties oproepen door 2x of 3x op de achterkant van het apparaat te tikken. De handelingen die je ermee uit kunt voeren zijn legio, we tonen ze hier. In het Engels heet deze functie trouwens ‘Back Tap’, mocht je dat begrip ergens tegenkomen.

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken:

  • Deze functie werkt alleen vanaf de iPhone 8 en nieuwere toestellen.
  • Hard tikken is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn, ook al is Gorilla Glass nog zo sterk. Een nieuw achterscherm voor je toestel is een kostbare zaak.
  • Een flexibel hoesje om je iPhone hindert de ‘tik’-functie niet, maar stevige, metalen hoesjes kunnen de functie blokkeren.

Voor het instellen van deze functie, volg je de volgende stappen:

 1 back tap

1. Open de Instellingen en scrol naar Toegankelijkheid.

 

 2 back tap

2. Scrol vervolgens naar Aanraken.

 

 3 back tap

3. Helemaal onderaan vind je de optie Tik op achterkant.

 

4aa

4. Wanneer je deze optie hebt geopend, zie je dat je kunt kiezen uit Dubbel tikken en Driemaal tikken. Zodra je op een van deze twee tikt, krijg je de volledige lijst met handelingen die je de iPhone kunt laten uitvoeren. We zetten ze hier naast elkaar.

 

5a   5b

 

En Android?
Deze tik-functie is een erg leuke en nuttige toevoeging aan de iPhone, maar hoe zit het met Android-toestellen? Ja, in Android werkt tikken op de achterkant ook, maar lang niet met alle smartphones. Het toestel moet er wel geschikt voor zijn. Bovendien is de functie niet ingebakken in het besturingssysteem, maar moet je er een speciaal programmaatje voor downloaden. Deze website van XDA-developers geeft een uitgebreide uitleg over het programma ‘Tap, Tap’, dat een vergelijkbare functie heeft. 

.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden