Sneller werken met je Android-apparaat?

Veel mensen hebben een Android-smartphone of -tablet. Hier vertellen we je hoe je zo eenvoudig mogelijk bijvoorbeeld de snelheid op peil houdt en voorgeïnstalleerde apps uitschakelt.

Bedenk wel dat niet alle smartphones en tablets met Android-besturing exact hetzelfde werken. Er zijn namelijk meerdere Android-versies en het ligt er dus aan welke Android-versie op je apparaat zit. Ook gieten veel fabrikanten er een eigen sausje overheen, een zogeheten schil, waardoor het er soms net iets anders uitziet of je andere stappen moet volgen.

Welke Android-versie?
Wil je weten welke Android-versie op je apparaat zit? Open de app Instellingen (de app met het tandwielicoontjeInstellingen1), tik onderaan op Systeem en daarna op Over de telefoon (of Over de tablet). Scrol omlaag naar Android-versie en Niveau van Android-beveiligingspatch. Het kan ook zijn dat onderaan Info telefoon staat of Telefooninfo, klik dan op Softwaregegevens.

Android systeemupdates
Wanneer je een melding over een software-update krijgt, open je de melding en tik je op de update-actie. Als je de melding al dan niet per ongeluk hebt verwijderd of je apparaat is offline geweest, open dan de app Instellingen van je apparaat en tik onderaan op Systeem en Systeemupdate (tik indien nodig eerst op Over de telefoon of Over de tablet). Of tik in Instellingen op Software-update. De updatestatus wordt weergegeven en je kunt nu de stappen op het scherm volgen.

Sneller werken
Soms werkt je smartphone of tablet een stuk langzamer. Een reden kan zijn dat je heel veel vensters (apps) open hebt staan. Klik, afhankelijk van je Android-versie of schil, op het open vierkantje-symbool afsluiten1 of het symbool dat lijkt op twee gestapelde ligbedjes afsluiten2 en je ziet welke vensters er allemaal openstaan. Sluit de vensters die je toch niet meer gebruikt en dat kunnen er soms tientallen zijn!

Ruimte vrijmaken
Als je meer apps en media wilt downloaden of je apparaat beter wilt laten functioneren, kun je opslagruimte of geheugen op je Android-apparaat vrijmaken. Hiervoor open je de app Instellingen, tik je op Opslag (of Apparaatonderhoud en daarna op Opslag) en tik je op een categorie. Ga als volgt te werk om te kiezen uit een lijst van foto’s en video’s die je wilt verwijderen: tik op Ruimte vrijmaken, tik op het lege vakje rechts van een item om het te selecteren voor verwijdering. (Als er niets wordt vermeld, tik je op Recente items bekijken.) Tik onderaan het scherm op Vrijmaken om de geselecteerde items te verwijderen.

Voorgeïnstalleerde apps uitschakelen
Bepaalde systeemapps die door de fabrikant of soms je provider zijn geïnstalleerd op je Android-apparaat, kunnen niet worden verwijderd. Maar je kunt deze apps wel uitschakelen. Open de app Instellingen van je apparaat, tik op Apps en meldingen en selecteer op de app die je wilt uitschakelen. Als deze niet wordt weergegeven, tik je eerst op Alle apps bekijken of App-info. Als je de app hebt gevonden tik je vervolgens op Uitschakelen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden