HCC WebBanner Dit is HCC v1 002

Smartphone schoonmaken met uv-licht: hoe werkt dat?

Er zijn allerlei manieren om je smartphone schoon te maken en een daarvan is met uv-C-licht. Het Amerikaanse bedrijf PhoneSoap is op de desinfectierage ingesprongen. Hoe werkt het?

Vanwege het coronavirus is iedereen dagelijks bezig met het gevaar van besmetting. Het virus verspreidt zich niet alleen door de lucht, maar ook via huidcontact. Niet voor niets schudden we geen handen, wassen we de handen voortdurend en maken we deurklinken en boodschappenkarretjes schoon.

En de telefoon? Die dragen we elk moment van de dag bij ons, we leggen hem neer op de gekste plekken en houden hem vlakbij onze mond als we bellen. En omdat het coronavirus op gladde oppervlakken dagenlang kan overleven, lijkt het zinvol om het apparaat goed schoon te houden. Onderzoeken hebben niet voor niets al vaker aangetoond dat een telefoon meer bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril.

Er zijn allerlei manieren om je smartphone schoon te maken en een daarvan is met uv-C-licht. Er zijn inmiddels producten in de handel speciaal gericht op telefoons, zoals die van het bedrijf PhoneSoap. Deze zijn dan ook inmiddels dik uitverkocht en alleen via pre-order vanaf juni weer te bestellen. Via AliExpress, Wish en andere webshops worden ook schoonmaakapparaten op basis van uv-C-licht aangeboden. Zonder dat we hier ook maar enig zicht hebben op de kwaliteit van die specifieke producten, klopt het wel degelijk dat uv-C-licht bacteriën en virussen onschadelijk kan maken.
UV licht 1

Ultraviolet licht
Ultraviolet licht is een elektromagnetische straling van de zon die buiten ons gezichtsvermogen valt, met een golflengte tussen 100 en 400 nanometer. Het bestaat in drie spectra: uv-A, uv-B en uv-C, waarbij de laatste kortgolvige straling wordt genoemd met een golflengte tussen 200 en 280 nanometer. Waar uv-A- en uv-B-stralen de aarde bereiken, wordt uv-C-licht door de atmosfeer tegengehouden. En dat is maar goed ook, want de straling is zeer schadelijk voor huidcellen en ogen.
Uv-C kan echter ook kunstmatig worden opgewekt. Sinds het begin van de 20ste eeuw is al bekend dat behandeling met ultraviolet licht de groei van ziektekiemen kan stoppen. De Deen Niels Finsen kreeg er in 1903 de Nobelprijs voor. Inmiddels is de inzet van uv-C-licht voor desinfectie heel vanzelfsprekend. Ons drinkwater wordt er bijvoorbeeld mee behandeld. Gecombineerd met peroxide breekt uv-licht organische afvalstoffen af en maakt microverontreinigingen onschadelijk. Ook in ziekenhuizen, laboratoria en in de voedselindustrie wordt uv-C-licht gebruikt om apparatuur en oppervlakken te desinfecteren.

PhoneSoap getest
Het Amerikaanse bedrijf PhoneSoap is op de desinfectierage ingesprongen. Het levert apparaten die nog het meest lijken op mini-zonnebedden. Ze zijn er in verschillende maten, van de PhoneSoap 3 voor gewone smartphones tot en met de PhoneSoap Pro waar een hele laptop in past. Je plaatst je telefoon, tablet, portofoon of ander apparaat erin en sluit het deksel. In vijf tot tien minuten tijd, afhankelijk van de uitvoering, doodt een hoge dosis uv-C-licht in een veilige, afgesloten omgeving 99,9 % van de huishoudelijke ziektekiemen. Een blauw lampje brandt tijdens de bestraling en gaat uit als het apparaat schoon is.
De producten van PhoneSoap zijn door verschillende media getest, onder andere door Discovery Channel, en ze lijken echt goed te werken. Voor, zoals hierboven staat, huishoudelijke ziektekiemen. Over het coronavirus doet PhoneSoap logischerwijs geen uitspraken. Maar aangezien het bedrijf stijf uitverkocht is, lijkt het publiek hier dus wel vertrouwen in te hebben.

Maar!
Het desinfecteren van je smartphone met een product op basis van uv-C-licht lijkt dus een goed idee. Nadelen zijn er echter ook, onder andere de prijs. De producten van PhoneSoap kosten, als ze weer leverbaar zijn, tussen de 80 en 200 dollar. Voor die prijs kun je heel wat schoonmaakdoekjes kopen (let op: met maximaal 70% alcohol om het beschermlaagje niet aan te tasten, zegt Apple) . Bovendien doodt het uv-licht wel de bacteriën, maar verwijdert het bijvoorbeeld geen vetvlekken. Je telefoon gaat er dus niet van glimmen.

En tot slot - maar dat geldt voor alle schoonmaakproducten: de telefoon zal nooit schoner zijn dan de handen die hem vastpakken, dus goede hygiëne begint uiteindelijk bij jezelf.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden