Slim om je gratis proefperiode direct weer op te zeggen?

Veel betaalde apps en programma’s hebben een gratis proefperiode. Om te voorkomen dat je de einddatum vergeet en opeens moet betalen, kan het slim zijn om dat proefabonnement meteen na afsluiten weer op te zeggen. Zeker als je toegang tot die einddatum gewoon geldig blijft.

Sommige mensen proberen graag verschillende diensten uit, voordat ze zich vastleggen op een abonnement. Want weet je van te voren precies welke streamingdienst voor jou de beste is: Amazon Prime, Netflix, Videoland of toch Disney Plus? Soms is het een kwestie van gewoon uitproberen. Gelukkig bieden veel services en apps een proefabonnement, oftewel de ‘free trial’. Dertig dagen gratis kijken, dan weet je het heus wel.
Maar er zijn ook mensen die gewoon willen genieten van de voordelen van een gratis proefperiode en die echt niet van plan zijn om er ooit voor te gaan betalen. Bijvoorbeeld een week die leuke, nieuwe betaalde app spelen, maar dan voor niets!

In beide gevallen kan het handig zijn om direct na het starten van je proefperiode het abonnement meteen weer op te zeggen. Dan hoef je tenminste geen einddata meer in je agenda te zetten en hoef je niet bang te zijn om tegen een ongewenste creditcardafschrijving aan te lopen. In veel gevallen behoud je namelijk gewoon je toegang tot de dienst of de functionaliteit van de app.

Tactiek
Het is helaas niet altijd duidelijk of het annuleren van je proefperiode ook je toegang tot de service onmiddellijk beëindigt. Tenslotte is de gratis proefperiode een tactiek om je binnen te hengelen voor het volledige, betaalde abonnement. Daarom doen app- of dienstenaanbieders daar een beetje vaag over. En daarom wordt ook vaak direct om een creditcard gevraagd, ook al betaal je tijdens de proefperiode nog niets. Het is daarom zaak om vooraf wel de kleine lettertjes en de Veelgestelde vragen (FAQ’s) te bekijken wanneer je je proefperiode annuleert.
Hieronder zie je twee proefabonnementen die er een verschillend beleid op nahouden.

Apple: geen toegang meer
Zin in een ouderwetse Arcade-game? Dan is de app Apple Arcade best een goed idee: je betaalt maandelijks of jaarlijks een vast bedrag en dan kun je daarna gratis alle games spelen die voor het platform ontwikkeld worden. Maar eerst willen we Apple Arcade wel eens uitproberen, het is tenslotte niet goedkoop: € 4,99 per maand. Gelukkig is er een gratis proefmaand.

Apple 1

Apple communiceert heel duidelijk over de voorwaarden: er is geen (financiële) verplichting tot het einde van de proefperiode.

 

Apple 2a   Apple 2b   Apple 3

 

Maar Apple is ook net zo duidelijk over wat er gebeurt als je de proefperiode annuleert: geen toegang meer tot de app. En ze voegen de daad bij het woord: nadat we de proefperiode hebben beëindigd, is het zojuist gedownloade spelletje Murder Mystery Machine direct ook niet meer beschikbaar.

Amazon Prime: je behoudt je rechten
Onder Amazon Prime valt een grote hoeveel diensten waaronder een webshop, cloudopslag en ook entertainment: games en films. Het platform maakt reclame met zijn proefperiode van dertig dagen, voordat het betaalde abonnement van € 2,99 per maand ingaat.

Amazon 1

Neem je een proefabonnement, dan moet je vervolgens goed zoeken en veel klikken voordat je het weer geannuleerd hebt. En de waarschuwing klinkt serieus: beëindig je abonnement en verlies al je Prime-voordelen! Maar na je bevestiging op de vraag of je je abonnement écht wilt beëindigen is, lees je dat je die Prime-voordelen alsnog behoudt tot het einde van de proefperiode. Je kunt dus letterlijk vijf minuten na het aanmelden annuleren en nog steeds de volledige dertig dagen van de proefperiode gratis kijken. Amazon biedt overigens ook aan je een melding te sturen voordat je betaalde abonnement ingaat, dat is heel netjes.

Amazon 3

Moraal van het verhaal: annuleer een ​​gratis proefperiode zo snel mogelijk als je de service daarna niet meer wilt gebruiken of dat überhaupt nooit van plan was. En lees de kleine lettertjes door: de procedures zijn niet altijd duidelijk. Want je wilt natuurlijk niet betalen voor een dienst die je eigenlijk alweer helemaal vergeten was.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden