Opgeruimd staat netjes! Hoe ontdubbel je bestanden?

Voor veel mensen is de vakantie alweer (bijna) voorbij. Hoog tijd om na de vakantiewas, ook je computer eens lekker op te schonen. Hoe ontdubbel je eenvoudig je bestanden?

Het opgeruimd houden van de computer gaat de één gemakkelijker af dan de ander. Een van de meest tijdrovende onderdelen van de computerschoonmaak is het ontdubbelen van bestanden. Dubbele, identieke bestanden nemen kostbare ruimte op de schijf in en zo na de vakantie wil je er misschien juist weer meer nieuwe foto’s en video’s op kwijt. Het is niet altijd even eenvoudig te achterhalen welke bestanden dubbel zijn, zeker in het geval van ruimtevreters als foto’s, muziek en video’s.

Gelukkig hoef je niet avond aan avond al je mappen door te pluizen. Er zijn verschillende goede tools die je hierbij kunnen helpen.

Windows
Voor je Windows-computer is een goed bekendstaand en gratis programmaatje hiervoor Auslogics Duplicate File Finder.

Let op tijdens de installatie van deze app en installeer niet klakkeloos de Yahoo Toolbar mee!

Je kunt op zoek gaan naar dubbele bestanden van elke soort, of juist – en dat is veel overzichtelijker – naar dubbele bestanden van een bepaalde soort, bijvoorbeeld foto’s. Ook handig is de mogelijkheid om zoekcriteria op te geven, waarbij je bijvoorbeeld juist kleine bestanden of grote bestanden kunt negeren. Ook kun je specifieke perioden, bestandsnamen of verborgen bestanden uitsluiten. Zorg er wel voor dat een goede back-up wordt gemaakt van bestanden voordat deze worden verwijderd. Je kunt daarbij gebruikmaken van de vertrouwde Prullenbak, of het ingebouwde back-upmechanisme van Duplicate File Finder zelf.

Natuurlijk zijn er meer van dergelijke behulpzame apps. Een zoektocht op Google levert al snel veel hits op. Dus heb je liever een ander programmaatje, dan is de keuze reuze.

Mac
Voor Apple computers is de keuze wat minder groot, maar er zijn zeker de nodige geschikte apps te vinden. Gemini 2 bijvoorbeeld staat goed aangeschreven. Dit programmaatje biedt eveneens slimme mogelijkheden om meer specifiek te zoeken, door je bijvoorbeeld regels te laten toepassen waarmee je bepaalde bestandstypen of -groottes kunt selecteren of uitsluiten en veel meer handige mogelijkheden. Ook nu geldt natuurlijk dat je moet zorgen voor een goede back-up, hoewel je wel de mogelijkheid hebt om de Prullenbak eerst te bekijken voor je de bestanden erin definitief verwijdert.

Gemini 2 kan beperkt gratis gebruikt worden, dus als je daar niet genoeg aan hebt, levert een zoektochtje in de (Mac) App Store of op Google ook gratis alternatieven.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden