Actie banner

Moet ik WordPress of Bootstrap hebben?

"Ik wil een snelle en niet al te ingewikkelde website bouwen voor het restaurant van een familielid. Moet ik dan WordPress gebruiken of Bootstrap? Over alle twee hoor ik goede verhalen, maar wat is precies het verschil?"
Juliette van der V.

Fijne en listige vraag! We zullen eens in deze internetmaterie duiken, want er zijn inderdaad flinke verschillen tussen WordPress en Bootstrap.

Vraag 60 afbeelding 1
WordPress biedt je een complete website waarmee je direct vliegend van start gaat!

WordPress
WordPress is een compleet CMS (= Content Management System), terwijl Bootstrap slechts een framework is, dat bestaat uit wat CSS (= Cascading Style Sheets) en JavaScript. Je leest al: het wordt er niet meteen gemakkelijker op!
Nadere uitleg is nodig. Welnu, een compleet CMS is een omgeving die je installeert ‘op’ een webserver (Apache onder Linux, of Internet Information Server onder Windows) die direct contact kan maken met een achterliggende database. Meestal is dat MySQL, zie de afbeelding hieronder.

Vraag 60 afbeelding 2
MySQL is de database-motoriek die door WordPress wordt gebruikt. Is goed en betrouwbaar.

Die achterliggende database is nodig om de gebruikersautorisatie te regelen en natuurlijk om alle content (= dat zijn de artikelen die je plaatst) vast te houden. Je kunt je artikelen in categorieën onderverdelen en voorzien van illustraties, want dat wordt allemaal door een CMS ondersteund. En voor een razend populair CMS als WordPress zijn er dan ook nog eens duizenden plug-ins en thema’s te downloaden en te installeren, soms tegen betaling. Plug-ins kun je gebruiken om je website te voorzien van onder andere een elektronisch winkeltje of wellicht iets waarmee je een tafeltje kunt reserveren in het restaurant van je familielid.
Met behulp van thema’s kun je het uiterlijk van je CMS aanpassen. Verdiep je bijvoorbeeld maar eens in de zeer aantrekkelijke Elegant Themes. Ja, kijk eens wat rond om te weten te komen dat het helemaal niet moeilijk is om een WordPress-website geweldig te pimpen!

Bootstrap
Maar laten we Bootstrap niet vergeten. Dat is dus een framework... Bootstrap is, zoals gezegd, een combinatie van CSS en JavaScript. Met behulp van CSS kun je - overkoepelend - de visuele stijl van een website aanpassen. Denk aan de lettertypen, aan de kleurtjes, aan de marges, aan de randen, enzovoort.
Maar je kunt nog veel meer met CSS doen. Speciale knoppen maken, visueel gelikte pulldown-lijsten in elkaar zetten, mooie menu’s bouwen, enzovoort. En in combinatie met JavaScript kun je zo’n framework ook nog eens interactief maken. Bijvoorbeeld door een dropdown-box te laten openklappen (en weer te laten verdwijnen) of om rekening te houden met de venstergrootte als mensen je website bezoeken met een mobiele telefoon of een tablet.

Vraag 60 afbeelding 3
Boostrap is het meest populaire framework dat je op dit moment zult vinden.

En nu komt het: veel WordPress-thema’s maken slim gebruik van Bootstrap! De content die als PHP uit de MySQL-database wordt gehaald, wordt dan ‘in’ Bootstrap-elementen geplaatst en in de webbrowser getoond. Huh, PHP? Ja, dat is namelijk de programmeertaal waar WordPress gebruik van maakt.

En daarmee is ons cirkeltje rond. Je gebruikt WordPress als je niet kunt of wilt programmeren. Je gebruikt alleen Bootstrap als je kunt programmeren in een taal waarmee je websites kunt bouwen en als je verstand hebt van SQL (= Structured Query Language). Met WordPress maak je een vliegende start. Met alleen Bootstrap heb je nogal wat werk voor de boeg. Aan jou de keuze!

John

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden