Actie banner

Moet ik mijn computer extra koelen nu het zo warm is?

In warme zomermaanden hoor je vaker over computerproblemen dan anders. Dat kan natuurlijk allerhande oorzaken hebben, maar zeker is dat veel computers weleens last krijgen van koelingsproblemen. Wat doe je er aan?

Als je gedurende warme perioden te maken krijgt met eigenlijk niet goed te verklaren computerproblemen zoals systeemcrashes, vage foutmeldingen of onverwachte automatische herstarts, dan kan het goed zijn dat de hardware niet voldoende gekoeld wordt. Zeker als je computer op een warm zolderkamertje staat. Ben je bang dat je computer last heeft of gaat krijgen van de warmte, dan kun je de volgende dingen doen:

Maak je computer goed schoon, met name stof kan een belangrijke medeveroorzaker zijn. Het belemmert namelijk sterk de luchtcirculatie in de behuizing van je computer, geeft je hardware een isolerend vachtje en verstopt op een gegeven moment ook de uitgangen waar de lucht in- en uitstroomt. Als je huisdieren hebt (haren en pluizen) of rookt (stofdeeltjes), is dat risico zelfs nog groter.

Het is waarschijnlijk het gemakkelijkst om dit met een spuitbusje met lucht doen. Waar je dan wel even op moet letten is dat je de ventilator(en) even vasthoudt als je erop blaast, anders kunnen ze als een soort dynamo (teveel) spanning opwekken. Doe het, met uitzondering van de buitenkant, in elk geval niet met een stofzuiger, dat kan weer heel andere nare problemen opleveren.

>> Bezoek een van de themapresentaties over het onderhouden van je computer

Het kan ook al helpen als je je computer (eventueel tijdelijk) een ander plekje geeft. Vanwege de warmte die natuurlijk sowieso gegenereerd wordt door het apparaat, heeft het echt zin om voldoende open ruimte om je computer heen te hebben, zodat de warmte weg kan. En aangezien warme lucht stijgt, is het dus ook verstandig hem niet onder je tafel of bureau te hebben staan of om er van alles op te zetten.

Hou hem dicht!
Je zou denken dat het helpt om de computerkast eens lekker op te maken. Maar dat is echt niet verstandig. Niet alleen levert het andere akelige risico’s voor je hardware op, de luchtcirculatie in de computerkast is toch wel soort van uitgekiend. Van onderen wordt de koele lucht erin gezogen, en de warme lucht kan er – precies zoals-ie dat vanzelf al wil – aan de bovenkant uit.

Het is dan ook van belang dat je eens nakijkt of dit principe inderdaad zijn werk doet in jouw computer. Dus waar zuigen de ventilatoren de lucht erin en kan die lucht er ergens daar boven weer ongehinderd uit?

NB Meestal zitten de luchtroosters aan de achterkant van je computerkast, en ook niet altijd helemaal onder- of bovenaan. Maar het is in ieder geval de bedoeling dat de luchtinlaat lager zit dan de luchtuitlaat.

Gebeurt het je vaker dat de computer (te) warm wordt, dan is het nuttig om te investeren in een betere of een extra koeler. Gaat het echt alleen om een tot op heden toch redelijke sporadische hete dag, dan kun je ook een gewone huis-tuin-en-keukenfan bij je computer zetten. Natuurlijk heeft ook dat alleen zin als er geen luchtroosters zijn afgesloten en je ook de andere tips hebt gevolgd.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden