Mijn computer lijkt vol, wat nu?

Het zal je maar gebeuren: je bent helemaal up-to-date met Windows 10 en nu zit je C-schijf vol, terwijl je niet het gevoel had dat je hier zo vreselijk veel hebt opgeslagen. Maar hoe komt het dan en wat doe je eraan?

Je denkt wellicht dat je C-schijf nog helemaal niet zo vol zit, maar als je de eigenschappen bekijkt (in de Verkenner, bij Deze pc) zie je opeens dat er nog maar een paar GB vrij is. Hoe kan dat nou? En hoe ruim je hem veilig op?

Het is sowieso zaak om goed te kijken wat je aan mappen hebt en wat je daarin opgeslagen hebt - en vergeet dan vooral niet je downloadfolder kritisch te bekijken - ook als je geen Windows 10 hebt. Ook is het zinvol om te kijken of je zware programma’s hebt, die je niet gebruikt. Dan moet je echt opruimen of bestanden naar een ander opslagmedium verplaatsten. Maar in die gevallen zul je er waarschijnlijk al wel van op de hoogte zijn dat je computer aan het vollopen is.

Ben je echter naar Windows 10 overgegaan, dan kun je er inderdaad door overvallen worden, dat je schijf zo volloopt. Een belangrijke oorzaak is dat bij elke upgrade van Windows 10 – en de upgrade náár Windows 10 - de systeembestanden van de vorige installatie bewaard worden. Die worden opgeslagen in de map Windows.old en het is goed mogelijk dat dit een fors beslag legt op je schijfruimte. Daarnaast kunnen tijdelijke bestanden na verloop van (langere) tijd een stevige hap uit je opslagruimte nemen.

Als je de systeembestanden opruimt, scheelt je dat snel heel wat GB. Druk hiervoor op de Windowstoets+R en typ cleanmgr gevolgd door Enter (of klik op OK). Selecteer, als dat niet al gebeurd is, station C en klik op OK. Nu kies je links onderin het venstertje Systeembestanden opschonen. In dat schermpje kun je vervolgens Vorige Windows-installatie(s), Tijdelijke bestanden en Prullenbak aanvinken en als je zeker bent dat je door wilt gaan, klik je op OK.
Let op: als je vorige Windows-installatie(s) hebt verwijderd, kun je niet meer terug naar een vorige versie!

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden