Mijn computer lijkt vol, wat nu?

Het zal je maar gebeuren: je bent helemaal up-to-date met Windows 10 en nu zit je C-schijf vol, terwijl je niet het gevoel had dat je hier zo vreselijk veel hebt opgeslagen. Maar hoe komt het dan en wat doe je eraan?

Je denkt wellicht dat je C-schijf nog helemaal niet zo vol zit, maar als je de eigenschappen bekijkt (in de Verkenner, bij Deze pc) zie je opeens dat er nog maar een paar GB vrij is. Hoe kan dat nou? En hoe ruim je hem veilig op?

Het is sowieso zaak om goed te kijken wat je aan mappen hebt en wat je daarin opgeslagen hebt - en vergeet dan vooral niet je downloadfolder kritisch te bekijken - ook als je geen Windows 10 hebt. Ook is het zinvol om te kijken of je zware programma’s hebt, die je niet gebruikt. Dan moet je echt opruimen of bestanden naar een ander opslagmedium verplaatsten. Maar in die gevallen zul je er waarschijnlijk al wel van op de hoogte zijn dat je computer aan het vollopen is.

Ben je echter naar Windows 10 overgegaan, dan kun je er inderdaad door overvallen worden, dat je schijf zo volloopt. Een belangrijke oorzaak is dat bij elke upgrade van Windows 10 – en de upgrade náár Windows 10 - de systeembestanden van de vorige installatie bewaard worden. Die worden opgeslagen in de map Windows.old en het is goed mogelijk dat dit een fors beslag legt op je schijfruimte. Daarnaast kunnen tijdelijke bestanden na verloop van (langere) tijd een stevige hap uit je opslagruimte nemen.

Als je de systeembestanden opruimt, scheelt je dat snel heel wat GB. Druk hiervoor op de Windowstoets+R en typ cleanmgr gevolgd door Enter (of klik op OK). Selecteer, als dat niet al gebeurd is, station C en klik op OK. Nu kies je links onderin het venstertje Systeembestanden opschonen. In dat schermpje kun je vervolgens Vorige Windows-installatie(s), Tijdelijke bestanden en Prullenbak aanvinken en als je zeker bent dat je door wilt gaan, klik je op OK.
Let op: als je vorige Windows-installatie(s) hebt verwijderd, kun je niet meer terug naar een vorige versie!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden