gmail-logo

Mailtje per ongeluk verzonden? Haal ‘m terug!

Het overkomt vrijwel iedereen wel eens: je stuurt een e-mail en vergeet de bijlage, hebt een nare fout getypt of je stuurt een mail per ongeluk naar de verkeerde persoon. Gelukkig kun je dat in sommige mailprogramma’s nog gauw terugdraaien.

Voor Gmail op je computer bestaat deze optie al wat langer, maar intussen kun je ook je e-mailverzending in de app voor smartphone en tablets annuleren. We vertellen je hier in het kort het hoe en wat voor deze mailprogramma’s.

Gmail op je computer
Gebruik je Gmail op je computer, dan kun je op het moment dat je een e-mail verstuurt linksonder in het zwarte blokje/balkje op Annuleren drukken als de mail nog verwerkt wordt of op Ongedaan maken zodra de mail verzonden is. Standaard staat de periode dat je nog op Ongedaan maken kunt klikken, ingesteld op 5 seconden, maar via Instellingen (klik op het tandwieltje rechtsboven en dan de vierde optie) kun je ervoor kiezen deze periode te verlengen naar 10, 20 of 30 seconden. Je moet hiervoor in het Instellingen-scherm naar de vijfde optie en vergeet niet helemaal naar beneden te scrollen en op Wijzigingen opslaan te klikken.

Gmail-app
Je kunt nu ook in de Gmail-app een e-mail terughalen na verzending. Na het verzenden van je e-mailbericht heb je nog een paar seconden de tijd om dit ongedaan te maken. Let op: je hebt hiervoor wel een nieuwe versie nodig (versie 8.7, terug te vinden via de Instellingen van je smartphone > apps), dus zorg dat je de laatste updates hebt binnengehaald.
Zodra je een mail verstuurt, verschijnt onderin gedurende enkele seconden een balkje met Ongedaan maken. Als je hierop klikt, wordt de e-mail niet afgeleverd en wordt je bericht in de map Concepten gezet.

Outlook?
Outlook biedt een zeer beperkte mogelijkheid om verzonden e-mails terug te trekken. Je kunt namelijk alleen e-mails terugtrekken die je verstuurt aan mensen die binnen dezelfde organisatie met Outlook of Microsoft Exchange werken. We gaan hier dan ook verder niet op in. Wil je er wel meer over weten? Kijk dan op de supportsite van Microsoft.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden