Nieuws
Houd dierbare herinneringen levend en zet VHS om naar digitaal
3 oktober 2024
Emoji’s werden populair op smartphones, maar hebben nu ook definitief de computerwereld veroverd. Op Apple-computers en Chromebooks zijn er talloze fraaie plaatjes die met één blik intonatie geven aan wat je wilt vertellen. Alleen op Windows-computers zijn de emoji’s tot nu toe altijd achtergebleven en zien ze er nogal houterig uit. Onder Windows 11 komt daar binnenkort verandering in met ‘fluent emoji design’, uiteraard met een hele filosofie daarachter. Waar vind je de emoji’s op de diverse computerplatformen en hoe verschillen ze van elkaar?
Emoji’s hebben een lange weg afgelegd vanaf het moment dat ze nog ‘emoticons’ heetten. Ter herinnering: emoticons waren combinaties van verschillende toetsen die samen een emotie vormden om tekst lading mee te geven. De bekendste waren ;-) en :-), maar er waren ook blije en minder blije varianten als ^_^ en ᵒ’_ᵒ. Ze kwamen oorspronkelijk uit Japan, maar veroverden vanaf de jaren negentig vanuit ASCII en later Unicode de wereld. Grappig is dat wij het woord associëren met ‘emotie’, omdat ze een gevoel geven aan getypte tekst, maar vertaald uit het Japans betekenen ze niet meer dan “afbeelding” (e) + “karakter, schriftteken” (moji) (bron: Wikipedia).
Een kleine tien jaar geleden deden de grafische emoticons, oftewel emoji’s, hun intrede op computers en smartphones. Vooral op smartphones werden ze immens populair, omdat die apparaten met al hun berichtenapps zich lenen voor korte en informele boodschappen. Ook op de visueel ingestelde Mac-computer hielden de emoji’s wat betreft ontwerp gelijke tred met iOS op de iPhone. Op Windows-computers, met zijn Office-kantoortoepassingen koploper in het bedrijfsleven, hadden de smiley’s en duimpjes duidelijk minder prioriteit en bleven ze meer ‘grafisch’. Hieronder een paar knipogende voorbeelden bij respectievelijk Mac/iOs, Windows 10, Google en WhatsApp:
Emojiquette
Lange tijd was het not done om emoji’s te gebruiken in zakelijke correspondentie, een emoticon kon misschien nog net. En nog altijd zul je in formele communicatie geen smiley tegenkomen. Maar de grenzen beginnen wel te vervagen. Enerzijds omdat mobiele apparaten – en dus ook de mobiele gebruiken – steeds meer onderdeel zijn geworden van het zakenverkeer. Behalve mail zijn ook WhatsApp dan wel Signal tegenwoordig geoorloofde communicatiekanalen. Zeker met het toenemende thuiswerk door corona zijn de scheidslijnen tussen zakelijk en privé vager geworden en daarmee ook de schriftelijke omgangsvormen. Een omhoog gestoken duimpje is sneller verzonden dan de tekst “Dat is goed”.
Anderzijds werken de hardwareleveranciers ook mee aan de trend doordat veel meeste computers inmiddels met emoji-toetsen zijn uitgerust en anders wel sneltoetsen hebben.
Overigens zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruiken van emoji’s. Hoe vaak gebeurt het niet dat jouw intentie niet helemaal begrepen werd door de ontvanger of dat je zelf naar een plaatje kijkt en denkt: ‘hm, wat bedoelt hij of zij hiermee?’ Dit effect dus:
De snelheid waarmee je het plaatje verstuurt, kan voor miscommunicatie zorgen en is bovendien aan inflatie onderhevig. Tegenwoordig zie je dan ook weer een tegentrend waarin mensen juist spaarzamer omgaan met emoji’s en weer ‘echt’ met elkaar communiceren met behulp van woorden.
En denk ook aan de culturele verschillen: in China wordt bijvoorbeeld de ‘licht lachende’ emoji helemaal niet gebruikt als iets positiefs. Omdat het veruit de minst enthousiaste is van de lange reeks aan positieve emoji's, impliceert het gebruik van dit plaatje wantrouwen, ongeloof of zelfs dat iemand je voor de gek houdt!
Waar vind je ze?
Op smartphones zijn de emoji’s snel op te roepen via een eigen knop op het toetsenbordje in elke willekeurige app.
Op de Mac roep je het emoji-keuzemenu het snelst op via de toetscombinatie Control + Command + Spatiebalk.
In Windows 10 gebruik je in een willekeurig programma de toetscombinatie Windows + .
En Windows 11?
Bij de eerste versies van Windows 11 zijn de emoji’s nog zoals we ze kennen uit Windows 10. Vanaf het najaar echter belooft Microsoft een geheel nieuwe lijn onder de noemer Fluent emoji’s. Waar andere platformen de laatste jaren steeds ‘strakker’ zijn geworden in hun plaatjes, opent Windows juist een bont palet aan afbeeldingen. Bij de smiley’s valt op dat ze meer 3d- dan 2d-georiënteerd zijn.
Ter gelegenheid van de laatste Wereld Emoji Dag in juli gaf Claire Anderson, ontwerper en ‘emojioloog’ bij Microsoft een toelichting op de nieuwe Windiows 11-emoji’s: “Vertrouwen en duidelijkheid waren voor ons leidende principes tijdens dit proces. We willen dat mensen erop kunnen vertrouwen dat onze nieuwe emoji-stijl hun bedoelingen zullen herkennen en hun menselijkheid weerspiegelen. Mensen zijn niet perfect, en er zit schoonheid in onze originaliteit. Daarom hebben we een onvolmaakte cirkel gekozen als silhouetvorm voor het hoofd.”
Om computergebruikers in een positieve stemming te krijgen of te houden “hebben we gekozen voor heldere, verzadigde kleuren en gedurfde vormen!”
Bron illustraties: emojipedia.org
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden