Ken jij alle toepassingen van VPN?

In een tijdperk waar sociale media en advertentienetwerken jouw informatie verzamelen en zonder pardon doorverkopen, is privacy belangrijker dan ooit. Een VPN is een geweldige manier om te voorkomen dat je online getraceerd kan worden. Maar een VPN heeft nog veel meer handige functies, ken jij ze allemaal al?

Anoniem browsen
Naast het anonimiseren van jouw online gedrag, zorgt een VPN er ook voor dat alles wat je downloadt en uploadt wanneer je de VPN aan hebt staan niet getraceerd kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld om veilig Torrents te downloaden en te seeden. Bovendien zorgt een VPN er voor dat zowel bedrijven als overheidsinstellingen jouw online activiteit niet kunnen achterhalen.

Ook wanneer je online betalingen afhandelt kan een VPN je ondersteunen. Deze data zijn niet zomaar toegankelijk, maar mensen met toegang tot jouw netwerk kunnen delen van jouw betaalgegevens overnemen en in het ergste geval betalingen uitvoeren. Door een VPN te gebruiken om deze data te versleutelen, beveilig je dus ook gemakkelijk je online transacties.

Benieuwd naar wat een VPN precies is en hoe het werkt? Lees hier meer over de werking van een VPN, de verschillende VPN-protocollen, de beste VPN-aanbieders en hoe je op de juiste manier een VPN-verbinding opzet.

Geografische blokkades omzeilen
Naast het verdedigen van je online privacy, kun je met een VPN ook zorgen dat geografische (online) barrières teniet worden gedaan. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland RTL XL of Ziggo GO wilt kijken, stuit je zonder VPN op een blokkade. Met een VPN verberg je jouw IP-adres en wordt je online activiteit via je browser naar de VPN-server gestuurd. De VPN-server voert het browserverzoek uit en koppelt het terug naar jouw apparaat. Op deze manier kun je vanuit Nederland ook geografische blokkades omzeilen zoals voor Amerikaanse Netflix series. Verder zijn er landen waar sprake is van censuur, zoals China, waar Whatsapp, Facebook en zelfs Google anders niet toegankelijk zijn.

Een logische vraag hierbij is natuurlijk “maar wat gebeurt er dan met mijn data wanneer deze van mijn apparaat naar de VPN en terug wordt gestuurd?”. Gelukkig zorgt de VPN-server ervoor dat de data versleuteld worden en niemand ze in kan zien. Deze versleutelde data gaan vervolgens door een beveiligde ‘tunnel’, wat in feite een versleutelde verbinding tussen apparaat en VPN-server is.

Daarnaast houden de meeste VPN-providers geen logs bij van gebruikers, wat nog een extra laag beveiliging is. Om er zeker van te zijn dat je met jouw VPN-provider echt zonder risico op het web kunt browsen, zul je na moeten gaan of je provider gebruikerslogs bijhoudt of niet.

Veiligheid op publieke wifi-netwerken
Publieke wifi-netwerken zijn lang niet zo veilig als je wellicht denkt. Sterker nog, je loopt het risico dat kwaadwillenden de data die je verstuurt via het wifi-netwerk onderscheppen. Wanneer een hacker op hetzelfde publieke wifi-netwerk ingelogd is, is hetvoor diegene vrij simpel om jouw data te verkrijgen.

Pas dus op met wat je uitvoert op publieke wifi-netwerken zonder VPN, want je weet nooit wie er meekijkt! Doe in ieder geval nooit online betalingen op een publiek wifi-netwerk zonder VPN: je wilt immers niet dat je betaalgegevens inzichtelijk zijn voor eventuele hackers met slechte intenties.

Gemakkelijk vanuit huis werken
Maakt jouw werk het mogelijk om thuis te werken? De bedrijfsgegevens staan waarschijnlijk op hetzelfde netwerk opgeslagen en zijn vanuit andere netwerken niet inzichtelijk. Om bedrijfsgegevens te beveiligen zal een groot bedrijf je dan ook vragen om thuis via een VPN in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Zo voorkom je enig risico op een data breach.

En andersom: geef jij jouw werknemers als ondernemer wel eens de kans om thuis te werken? Zorg er dan zeker voor dat ze een VPN gebruiken om in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Wanneer ze dit doen zal het apparaat waarmee ingelogd wordt op het bedrijfsnetwerk gezien worden als onderdeel van dit netwerk. Ideaal voor werknemers met lange reistijden.

Conclusie
Een VPN is dus niet alleen handig om online je privacy te garanderen, een VPN heeft een scala aan verschillende functies. Zo kun je onder andere gebruikmaken van een VPN voor het bekijken van buitenlandse Netflix-series, of juist Nederlandse programma’s/series vanuit het buitenland, veiligheid garanderen op een publiek wifi-netwerk en als werknemer thuis werken.

Maak jij al gebruik van een VPN?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden