Nieuws
Geslaagde Linux-dag
13 december 2024
Ergens in oktober komt macOS 11 Big Sur uit, het nieuwe besturingssysteem voor iMacs en MacBooks. Maar is jouw Apple-computer geschikt voor deze stevige OS-update? En wat als dat niet zo is? Je leest het hier.
macOS 11 zal meer zijn dan zomaar een update van je huidige besturingssysteem, Apple belooft een ‘revolutionair’ nieuwe look and feel voor de desktop en laptop. Big Sur, zoals het nieuwe OS is gedoopt, zal wat de interface betreft meer op de recente iPhone en iPads lijken dan op de Macs zoals je ze kende onder macOS X Catalina. Een wat meer ‘grafisch’ uiterlijk voor de icoontjes mag je verwachten, evenals transparante vensters en een bedieningspaneel (zie afbeelding hieronder) zoals je dat ook op de iPhone, waarin je snel wifi, bluetooth, licht, geluid en muziek kunt regelen.
Hardware-lijstje
Apple introduceert Big Sur deze maand, de exacte datum is nog niet bekend. Het is een kosteloze upgrade van het besturingssysteem, maar welke apparaten zullen ermee overweg kunnen? Dat zijn deze:
• Mac mini (vanaf 2014)
• Mac Pro (vanaf 2013)
• iMac (vanaf 2014)
• iMac Pro (vanaf 2017)
• MacBook Air (vanaf 2013)
• MacBook Pro (vanaf eind 2013)
• MacBook (vanaf 2015)
Als jouw computer hier niet bij staat, dan heb je pech: dan ben je gedoemd om Catalina (of een nog eerder besturingssysteem) te blijven gebruiken. Dat betekent niet dat je de computer bij het grofvuil kan zetten, Apple biedt traditioneel nog twee tot drie jaar lang beveiligingsupdates voor zijn eerdere OS-versies. En het betekent ook niet dat het erg is, als je gehecht bent aan hoe je Mac op dit moment functioneert.
Het betekent wel dat sommige functies aan je neus voor zullen bijgaan. Synchroniseren via Finder met een iPhone of iPad zal niet langer lukken als die draaien op iOS en iPadOS 14. Safari en Mail zullen nieuwe functionaliteit missen. Daarnaast zal je uiteraard geen apps kunnen installeren of updaten als die inmiddels zijn aangepast voor het nieuwe Big Sur.
Welke Mac heb jij?
Weet je niet zeker wat voor Mac-versie je hebt, dan check je dat gemakkelijk via het Apple-icoon linksboven in je scherm en Over deze Mac. Je ziet daar niet alleen wat voor apparaat je precies hebt en op welk besturingssysteem het draait, maar ook het bouwjaar. En dat luistert soms best nauw: in het lijstje hierboven zie je bijvoorbeeld bij de MacBook Pro eind 2013 staan. Dat betekent dat een machine met macOS High Sierra uit medio 2013 (versie 10.13.4) dus afvalt. Daar heeft één OS-update je dus net de das omgedaan.
Nieuwe kopen?
Mocht je toch op het punt staan om je oudere iMac of MacBook te vervangen, dan kan het zinvol zijn on nog even te wachten voordat je naar de winkel rent of surft. Zoals bekend is Apple bezig om zijn hardware van nieuwe processors te voorzien. Intel gaat eruit en ARM-processors maken nu ook voor de computer en laptop hun entree.
In het eerstvolgende nummer zal PC-Active veel aandacht besteden aan alle nieuwe besturingssystemen van Apple. En bij apple.hcc.nl vind je natuurlijk sowieso meer nieuws.
Een goede introductie is ook het boek Mac voor beginners 2021, dat je als HCC-lid nu met een stevige korting kunt kopen.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden