Kan ik Windows Essentials nog blijven gebruiken?

Windows Essentials wordt niet meer ondersteund, maar wat als je het nog wilt blijven gebruiken? Kan dat zonder problemen? En wat zijn de alternatieven?

Met ingang van vandaag, 10 januari 2017, wordt Windows Essentials niet meer door Microsoft ondersteund. Maar wat is wijsheid als je deze bundel gebruikt?

Wat is Windows Essentials?
Windows Essentials 2012 is een bundel gratis programma's waarmee je onder meer foto's en video's kunt bewerken en ordenen, bestanden kunt synchroniseren en je e-mail kunt beheren. De programma’s werken met Windows 7, 8, 8.1 en Windows 10.

Weet je niet zeker of je dit pakket hebt? Kijk dan of je een van de volgende programma’s gebruikt, die allemaal afkomstig zijn uit Windows Essentials.

  • Photo Gallery
  • Movie Maker
  • Windows Live Writer
  • Windows Live Mail
  • OneDrive

Wat gebeurt er nu met mijn Windows Essentials 2012-programma's?
Alle programma’s die je hiervan geïnstalleerd hebt, blijven gewoon werken. Maar houd er rekening mee dat het gebruik van producten na de einddatum van de ondersteuning een verhoogd beveiligingsrisico geeft.

Kan ik Windows Live Mail nog steeds gebruiken?
Aangezien Windows Live Mail vermoedelijk nog het meest in gebruik zal zijn, gaan we hier iets verder op in. Het antwoord op de vraag of je Live Mail nog kunt gebruiken, is in principe ja. Maar de kans bestaat dat bepaalde e-mailserviceproviders nieuwere protocollen gebruiken, waarmee Live Mail niet samengaat. De providers gebruiken deze nieuwere protocollen vanwege betere beveiliging. Deze e-mailserviceproviders werken nu mogelijk niet meer.

Wat zijn de alternatieven?
Mail is een gratis, ingebouwd programma voor Windows 8.1 en hoger en is een prima vervanger voor Live Mail.

In plaats van Photo Gallery is het eveneens gratis Foto's beschikbaar en ingebouwd in Windows 8.1 en hoger.

Movie Maker zal volgens Microsoft binnenkort verkrijgbaar zijn in de Windows Store voor gebruikers van Windows 10. Op dit moment hebben we hier nog geen verdere informatie over en weten we ook niet wat de eventuele kosten zullen zijn. Gratis alternatieven die je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld VLMC (van de makers van de welbekende VLC Media Player) of EZvid, maar de werking daarvan is natuurlijk wel weer wennen. Gebruik je Movie Maker graag, houd het dan zolang het kan.

Blogprogrammaatje Live Writer is beschikbaar als open-source-toepassing.

OneDrive is nu een functie van Postvak IN voor Windows 8.1 en hoger en datzelfde geldt voor Family Safety.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden