Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Kan het kwaad om je computer altijd aan te laten?

Wat doe jij eigenlijk als je klaar bent op je computer, schakel je hem volledig uit, kies je voor de slaap-/sluimerstand of laat je hem aan staan? En wat is nou het best voor je apparaat?

Een heel eenduidig antwoord is er niet, daarom lees je hier de voor- en nadelen.

Kosten
Altijd belangrijk, de kosten. Als je je computer nooit uitschakelt, verbruikt hij meer stroom. Natuurlijk varieert het nogal hoeveel dat is, want een kleine laptop die je niet uitgeschakeld in het stopcontact laat zitten, verbruikt minder stroom dan wanneer dit een high-end desktop is. Voor het gemak behandelen we nu alleen desktopcomputers. Maar verschillen blijven er. Het stroomverbruik hangt ook immers ook af van de achtergrondprocessen die je computer uitvoert en van het gebruikte scherm.

Onnodig stroomverbruik wordt eenvoudig opgelost als je de computer in slaap- of sluimerstand zet. Bij de meeste Windows-computers gebeurt dit tegenwoordig automatisch. Je computer gaat in slaapstand wanneer hij een bepaald aantal minuten niet gebruikt is.

Levensduur
Elk onderdeel van je computer heeft een bepaalde levensduur. Als je computer voortdurend is ingeschakeld, zal het einde van deze levensduur sneller bereikt worden dan wanneer je hem uitschakelt. Maar aangezien de meeste onderdelen van je computer halen het einde van hun levensduur helemaal niet, omdat je voordat het zover is vaak al een nieuwer, sneller model hebt aangeschaft. Je merkt na een paar jaar waarschijnlijk dat je computer niet (meer) de capaciteiten heeft om bepaalde programma’s vlot uit te (blijven) voeren. Afhankelijk van je situatie zul je dan toch al onderdelen willen vervangen of een heel nieuwe computer willen.
Je zult dus sneller het einde van de levensduur van je computer(onderdelen) bereiken als je hem altijd ingeschakeld laat, maar in vrijwel alle gevallen zullen een of meer onderdelen vernieuwd moeten worden voor het zover is.

Gemak
Een groot voordeel van je computer steeds ingeschakeld laten, is dat je meteen verder kunt gaan, waar je gestopt was. Als je je computer uitschakelt, worden immers al je programma’s afgesloten en deze programma’s moeten ook weer opstarten als je je computer weer aanzet. Dat scheelt toch weer tijd. Ook omdat je niet hoeft te zoeken, waar je een bepaald bestand ook weer had opgeslagen. Maar ook hiervoor biedt de slaapstand een oplossing. Als je computer weer ‘ontwaakt’ duurt het maar enkele seconden om je computersessie te hervatten.

Een ander voordeel van je computer volledig ingeschakeld laten, is dat je er via bepaalde programma’s ook van afstand toegang tot hebt. Maar je kunt bestanden waar je van afstand bij wilt kunnen, natuurlijk ook in de cloud bewaren. Als je dat niet wilt, is je computer aan laten staan natuurlijk gewoon handig. De slaapstand biedt hier geen uitkomst

Up-to-date
Als laatste is een belangrijk voordeel is dat de programma’s op je computer steeds up-to-date zijn, wanneer je hem altijd ingeschakeld laat. Althans, de programma’s waarvoor je automatische updates ingeschakeld hebt, anders moet dat je evengoed nog zelf doen of op zijn minst goedkeuren.

Dit voordeel heb je echt alleen als hij actief is. Ook kun je frequenter automatische back-ups maken en sneller bestanden laten synchroniseren met andere toestellen. Dit geldt uiteraard ook voor andere acties die je computer automatisch uitvoert waarvan virusscans een belangrijk voorbeeld zijn. Anti-virussoftware scant je computer alleen als hij is ingeschakeld, waardoor mogelijke virussen dan ook sneller gedetecteerd en verwijderd kunnen worden als hij steeds aan staat.

Op softwarevlak kan het ten slotte nog handig zijn om je computer volledig uit te schakelen. Zo voorkom je dat allerlei achtergrondprogramma’s zich opstapelen en na verloop van tijd de prestaties van je computer negatief beïnvloeden.

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat eerder is verschenen op Clickx.be

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden