Actie banner

Je website hosten: shared of VPS?

Een website voor jezelf, je bedrijf of vereniging is zo normaal, dat je er nauwelijks bij nadenkt hoe dat er aan de achterkant uitziet. Je bestelt een domein, neemt er een hostingpakket bij en klaar. Maar er is keuze hoe je dat precies wilt. Op een eigen (virtuele) server bijvoorbeeld. Wat zijn de voordelen van een VPS en wanneer wordt het tijd om te overwegen over te stappen van gewone hosting (ook wel shared hosting) naar je eigen virtuele server?

Er zijn verschillende manieren hoe een website gehost kan worden bij je provider, of dat nu een persoonlijke of professionele website is. De meest gebruikelijke is dat je samen met een heleboel andere websites op dezelfde server staat: shared hosting. Dat is goedkoop en werkt prima voor kleine en middelgrote websites en zolang je niet te veel bezoek krijgt. Grote ondernemingen die erg afhankelijk zijn van hun site en hun eigen website ontwikkelen, gebruiken meestal een dedicated server: een complete computer met processor en opslag alleen voor hen.

Er is ook een tussenweg: de virtuele private server, afgekort VPS. Hierbij draaien wél meerdere websites op één server, maar ze krijgen de beschikking over een eigen stukje van de hardware. De verschillende VPS’en kunnen elkaar niet zien en zitten elkaar dus niet in de weg.

Wanneer kies je voor shared hosting?
Wanneer je een kleinere website draait, dan ben je vaak het beste af met shared hosting. Je kunt direct aan de slag, hebt weinig tot geen technische kennis nodig en het is makkelijk in gebruik. Maar je kunt hier ook tegen beperkingen aanlopen. Bij webhosting is de hoeveelheid opslag die je mag gebruiken in de regel veel minder dan bij een VPS. Wel iets om rekening mee te houden, als je van plan bent om flink wat beeldmateriaal op je website te plaatsen.

Grote bestanden nemen niet alleen veel ruimte in op de server, ze moeten ook via internet naar de bezoeker worden gestuurd. Dat brengt ons op de hoeveelheid dataverkeer, ook een beperking bij de meeste shared hosting-oplossingen. Bij een VPS is de hoeveelheid dataverkeer veel groter, en vaak zelfs onbeperkt.

Wanneer kies je voor een VPS?
Een VPS is voor jou interessant wanneer je:

  • Meer flexibiliteit wilt
    Een VPS kun je helemaal naar eigen inzicht inrichten en beheren. Ook kun je snel uitbreiden, bijvoorbeeld met meer opslag of meer geheugen, zodra je merkt dat je tegen de grenzen aan begint te lopen. Daarnaast kun je met een virtual private server eenvoudig meerdere websites naast elkaar beheren met een controlpanel zoals Plesk of DirectAdmin.
  • Controle wilt houden
    Met een eigen server heb jij de controle. Jij bepaalt wat er gebeurt en welke software er draait. Je bent dan ook verantwoordelijk voor het onderhouden van de software en het draaien van updates. Optioneel zijn er wel vaak automatische backups.
  • Zwaardere applicaties draait
    Draai jij met jouw website een webshop, bijvoorbeeld Magento eCommerce software? Dan wil je natuurlijk niet dat jouw klanten voor een dichte deur komen te staan, omdat het onverwacht druk is op je site. Datzelfde geldt voor andere zware software, bijvoorbeeld Java-applicaties. Bij shared hosting (webhosting) kan het gebeuren dat je site in de problemen komt, omdat de buurman net even meer geheugen nodig heeft, wat ten koste gaat van jouw performance. Bij een VPS weet je zeker: deze resources (processorpower, geheugen) zijn van mij!
  • Eigen software of applicaties ontwikkelt
    Wanneer je eigen websoftware ontwikkelt of laat ontwikkelen, dan is een VPS een must. Je hebt meer keuze in besturingssystemen, de webserver (Apache of NGinx) en je kunt je server helemaal naar eigen inzicht (laten) inrichten. Zo zijn er VPS’en met Linux als besturingssysteem, maar ook met Windows als je voor jouw software en applicaties eerder op Microsoft-oplossingen steunt.
  • Je een webdesigner, website-ontwikkelaar of administrator bent
    Wanneer je meerdere domeinnamen hebt en deze naast elkaar wilt gebruiken voor het draaien van websites, dan kan dat ook prima op een VPS. Ideaal als je zelf website-ontwikkelaar bent en meerdere sites tegelijk in de lucht moet houden, voor ontwikkelen en testen. Als je wilt kun je sites van jouw klanten hosten op de VPS.

Hosting op maat
Een VPS-server is een goede keuze als je hosting op maat zoekt en zoveel mogelijk vrijheid bij het inrichten en beheren wilt, maar je de kosten voor een dedicated server te hoog vindt.

Dit artikel bevat gesponsorde content

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden