Is een dure kabel echt beter dan een goedkope?

Je kent het vast wel, nieuwe televisie gekocht en de verkoper komt aanrennen met een hele dure HDMI kabel die je echt erbij moet kopen! De kabel is €100, maar de TV €1000. Ach, dan is 'investeren' in goede kabels wellicht een interessante optie. Of niet?

Wat veel mensen niet weten is dat dure, dikke kabels ooit wel een stuk beter waren. Er was echt een verschil in kwaliteit tussen een dun snoertje, en een stevige dikke ingepakte kabel. Dit was als je te maken had met analoog signaal. Tegenwoordig gaat er over onze meeste kabels enkel digitaal signaal. Een 1 of een 0 dus. Een bijkomst, het werkt, of het werkt niet.

Er is geen verschil in kwaliteit van digitale signalen. De 0 en 1 worden niet ineens vet gedrukt, en je TV gaat niet beter beeld geven van een 0 of 1 die over een dure dikke kabel gaat of een 0 of 1 die over een dunne kabel gaat. Zo lang het digitale signaal maar doorkomt is de kwaliteit gelijk. Als het signaal niet goed door komt, is de kabel kapot en ga je terug naar de winkel waar je hem hebt gekocht.

Is er dan helemaal geen reden om een duurdere kabel te kopen? Jawel, er zijn redenen. Een voorbeeld is Ethernet over HDMI. Dat is een type HDMI waarbij je LAN/ internet over de kabel mee kan sturen. Als je apparaten het ondersteunen kan je bijvoorbeeld met de TV op de mappen van je computer snuffelen. Vanzelfsprekend zal een HDMI met Ethernet kabel iets duurder zijn dan de variant zonder.

Wat ook een reden kan zijn, is dat de kabel sterk moet zijn. Digitale micofoons van zangers en zangeressen zullen over het algemeen met hele dure kabels worden uitgerust (als ze niet draadloos zijn). Dit omdat mocht de kabel breken, of er door het vele gebruik een scheur in komt, het stilleggen van een concert een stuk meer kost dan die dure kabel.

Heb je een kabel nodig die je eenmalig aansluit, niet vaak meer verplaatst of aanzit? Neem de goedkoopste. Ben je dagelijks in de weer met het in en uitpluggen van kabels, neem dan de wat robustere variant. Voor de kwaliteit van het beeld of geluid hoef je het niet te doen.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden