Internetten op vakantie, wat moet je weten?

Voor veel mensen is de vakantie al (bijna) aangebroken. Waar moet je op letten als je in het buitenland online wilt gaan, bijvoorbeeld om een leuk restaurantje uit te zoeken of om met het thuisfront contact te houden?

Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft, dat maakt het voor die vakantiegangers die in de EU op vakantie gaan gemakkelijk. De kosten voor het gebruik van 3G en 4G zijn gelijk aan die van thuis. Wel moet je eraan denken om roaming aan te zetten. Roaming is niets meer dan het gebruik van een ander netwerk dan dat van je eigen provider thuis. Je kunt daarmee dan ook bellen en sms-en en ook die kosten zijn gelijk aan die thuis.

Let op: hiervoor geldt wel een ‘fair use policy’ bedoeld om te voorkomen dat mensen in een land een abonnement afsluiten, maar dat vervolgens vrijwel alleen maar in andere landen gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met onbeperkt internet, dan betekent dat niet dat je op de camping avonden achtereen je favoriete series kunt gaan streamen. Grofweg kun je ermee rekenen dat je niet meer GB mag gebruiken dan het aantal euro’s dat je (per maand) betaalt voor je abonnement, gedeeld door 4,5 maal 2: betaal je 27 euro per maand, dan kom je uit op 27/4,5=6 x2=12. Dan mag je dus 12 GB verbruiken binnen een maand, zonder dat je provider extra kosten in rekening mag brengen. Voor meer informatie hierover kun je de website van je provider raadplegen.

Buiten de EU
In landen buiten de EU moet je beter opletten. Gebruik van 3G en 4G via roaming – en dus internetten en bellen – is dan níet gebonden aan maximumkosten. En als je niet oplet, ben je dan voor je het in de gaten hebt een hoop geld kwijt. Veel providers bieden speciale bundels aan om in die landen te gebruiken, dus kijk daarvoor op de website van je eigen provider.

Ook kun je vaak, zeker op meer toeristische plekken, een simkaartje kopen waarmee je tegen lokale tarieven gebruikmaakt van internet. Hiervoor kun je het best ter plekke op zoek gaan. Je kunt wel van tevoren alvast op internet rondneuzen of je meer informatie vindt over dergelijke opties op jouw bestemming.

Roaming aan- of uitzetten
Zowel op je Android als iOS telefoon kun je roaming eenvoudig aan- of uitzetten. Ga je binnen de EU op vakantie dan zet je roaming aan, daarbuiten is het juist weer verstandig om het uit te zetten, zodat je ook niet per ongeluk verbinding maakt met een ander netwerk.

Voor Android ga je naar Instellingen > Draadloos en netwerken of Netwerk en internet of Netwerkverbindingen en dan Meer netwerken > Mobiel netwerk > zet het schuifje aan of juist uit bij Roaming of Gegevensroaming
Op je iPhone ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data >zet het schuifje bij Dataroaming aan of juist uit

Wifi
Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van het wifinetwerk van je hotel of camping. Ook wordt er in veel horecagelegenheden gratis wifi aangeboden. Let altijd op dat je dat veilig doet en dat het wifinetwerk beveiligd is. Hoef je geen wachtwoord in te geven, dan is het een openbaar wifinetwerk en dus onveilig. Veel meer hierover lees je in het artikel Hoe gebruik je veilig wifi op vakantie?

Extra tip: maak je geen gebruik van 3G/4G zet dan ook ‘mobiele data’ uit (dat kan ook via de netwerkopties in Instellingen, maar vaak ook bovenin je telefoonscherm door het informatiebalkje naar beneden te vegenen daar Mobiele data uit te tikken), dat scheelt een beetje batterij-lading omdat je overschakelt naar het ‘gewone’ telefoonnetwerk.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden