Ik krijg zoveel spam. Kan ik daar wat tegen doen?

Het korte antwoord is: niet echt. Maar dat is toch wel iets te kort door de bocht. Helemaal spamloos door het leven gaan is waarschijnlijk een illusie, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de hoeveelheid spam te beperken.

Het allerbelangrijkste advies is om heel goed op te letten dat je niet overal – en het liefst echt zo min mogelijk - je emailadres achterlaat. Kom je vaak op plekken waar je mailadres gewenst of vereist is, dan is het wellicht een idee hiervoor een speciaal mailadres aan te maken en te gebruiken. Want omdat spammers mailadressen 'oogsten' waar ze die maar kunnen vinden, is elke keer dat je ergens je mailadres verstrekt een kans op (meer) spam. Maar ook als je heel goed oplet, zal je toch nog spam krijgen.

Er is wel verschil tussen mailproviders in de hoeveelheid spam die zich een weg naar je inbox weet te banen. Zo staan de spamfilters van Outlook.com (voorheen Hotmail en Livemail) en Gmail bekend als strikter dan die van bijvoorbeeld Yahoo. Je zou kunnen overwegen over te stappen naar mailprovider die agressievere spamfiltering gebruikt.

Ook als je een HCC!net mailadres hebt blijft de aanbeveling voorzichtig met je mailadres om te springen. Want het filter wordt indien nodig steeds aangescherpt., dat betekent – zoals bij alle filters – nog steeds niet dat er niets door zou kunnen komen.

Afmelden – als er een afmeldlink is - heeft in het algemeen geen zin bij echte spam. Sterker nog, je loopt het risico dat spammers die emailadressen gokken, zo bemerken dat ze een bestaand adres te pakken hebben.

Er bestaat ook losse (als in niet onderdeel van je emaildienst) anti-spamsoftware. Je kunt overwegen zo'n pakket aan te schaffen of een gratis versie te kiezen. Nadeel van de gratis programma's is dat ze vaak niet helemaal up-to-date zijn, of dat ze gewoon niet optimaal zijn. En bekijk je anti-virusproduct. Veel van deze pakketten bieden ook spam-blocking.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden