Ik heb een bestand per ongeluk verwijderd, wat nu?

Het gebeurt iedereen wel eens, een bestand per ongeluk verwijderen. Soms is het zelfs erger dat dat en heb je een hele map verwijderd of zelfs een heel opslagmedium geformatteerd, waar nog belangrijke bestanden op stonden. Wat kun je dan doen?

Gelukkig is daar vaak nog wel wat aan te redden. De kans op succes is afhankelijk van verschillende factoren.

De belangrijkste zijn:

  • Hoelang is het geleden dat je het bestand /de bestanden hebt verwijderd?
  • Was het medium of bestand versleuteld?
  • In het geval van formatteren: is er 'snel' geformatteerd of volledig?
  • Zijn de bestanden op het betreffende medium overschreven?

Als je 'gewoon' een of meer bestanden verwijderd hebt, moet je natuurlijk allereerst je prullenbak bekijken. Dat doe je door op het prullenbak-icoontje (meestal) linksboven in je scherm te dubbelklikken. Zie je daar je bestand(en) staan  dan selecteer je die met je muis en kiest ofwel met behulp van je rechtermuisknop voor Terugzetten, of je kiest bovenin het beheerscherm voor De geselecteerde items terugzetten.

Als het lastiger wordt...
Er zijn verschillende programma's op de markt waarmee je verwijderde bestanden terug kunt halen. Als je zoekt op Google naar 'recovery software' kom je er een hoop tegen. Let hier wel op, de successen variëren nogal. Vaak kun je deze programma's in eerste instantie gratis proberen en bekijken of het programma jouw bestanden kan terughalen. Wil je die bestanden echter opslaan, dan zul je in veel gevallen moeten betalen voor de 'volledige' versie van het programma. Gelukkig zijn er ook goede gratis alternatieven:

Voor Windows is Recuva (er is overigens ook een uitgebreidere betaalde variant) een bekend programma. Over de werking ervan schreven we eerder al. Let op: je kunt met deze gratis versie geen bestanden van een virtuele schijf terughalen.

Voor macOS is Disk Drill een goed bekendstaande optie. Ook hiervan is er overigens een betaalde versie en ook is er een versie voor Windows en zelfs voor iOS en Android. Let op: met de gratis versie is de hoeveelheid data die je gratis kunt terughalen enigszins beperkt.

Bieden deze programma's toch niet helemaal wat je wil? Google er dan lustig op los, maar kijk ook goed rond of je er reviews van kunt vinden en lees die eens door.

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden